Meslekte rakibin robotlar olmasın

HANİFE BAŞ – Üniversite tercihlerini yapacak olan gençler için geri sayım sürerken, iş dünyasında da bazı meslekler öne çıkıyor. İş dünyasındaki uzmanlar gençlere ihtiyaç duyulan ve öne çıkan meslekler konusunda öneride bulunurken, robotların yapamayacağı, değer yaratan işlere yönelmelerini önerdiler.

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başkanı Buket Çelebiöven, birçok alanda olduğu gibi iş hayatında da teknoloji, ekonomi, pandemi gibi çeşitli etkenlerle ani ve hızlı bir değişim yaşandığını anımsatarak, “Önümüzdeki dönemde iş dünyasının konuşacağı ortak konu, teknolojik devrime ayak uydurabilen meslekler ve çalışanlar olacak. Z kuşağına düşen en önemli görev, otomasyon sistemlerine hızla entegre olan iş dünyasında kendilerine yer edinebilmeleri için robotların yapamayacağı, değer üreten yetkinliklere odaklanmaları” dedi.

Bilişim hala gözde

Gözde sektörlerin başında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bilişim teknolojilerinin yer aldığına dikkat çeken Çelebiöven, “Yazılım geliştirme uzmanlığı, mobil yazılım uzmanlığı, veritabanı uzmanlığı ve yapay zeka mühendisliği bilişim alanında öne çıkan mesleklerden bazıları. Bunların yanı sıra özellikle dijital mecralarda görev yapan kullanıcı deneyimi uzmanları, dijital pazarlama uzmanları, e-ticaret uzmanları bugün olduğu gibi gelecekte de iş hayatında önemli role sahip olacaklar” diye konuştu.

Data Expert Kurucusu Hasan Altunkaya ise iş dünyasında son dönemde öne çıkan üç alanın sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve veri analitiği olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

Sevmek önemli

“Bu alanlardaki meslekler revaçta olacak. Endüstri mühendisliği, elektronik haberleşme gibi meslekler, bilgisayarla ilgili işler önemini koruyor. Halen ciddi oranda bilişim elemanı açığı var. Koruyucu hekimlik ve sağlık da önemli alanlar. Ayrıca gıda, tarım ve hayvancılık da öne çıkacak alanlar. Buralarda da eleman ihtiyacı olacak. Ancak gençlere tavsiyemiz öncelikle kendine uygun mesleği seçmesi yönünde. Bir alan ya da meslek popüler diye onlara uymayan, sevmedikleri alanları seçmesinler.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir