Merkez’in enflasyon tahmini % 60.4

 

Yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımını yapan Kavcıoğlu, yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik risklerin ve etkilerinin halen devam eden pandemiden kaynaklanan enerji, arz kısıtlarının ve tedarik zincirinin aksamalarının küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilediğini vurguladı.

25 yılın zirvesinde

Kavcıoğlu, “Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Küresel enflasyondaki güçlü seyir devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyon oranları son 25 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştır. Söz konusu ülkelerdeki yıl sonu enflasyon tahminleri, arz kısıtları, enerji fiyatlarındaki belirsizlik ve enerji tedarik sürecindeki aksamalar gibi sebeplerle yukarı yönlü güncellenmiştir. Bu gelişmeler küresel enflasyondaki yüksek seviyelerin kalıcılığı konusundaki endişeleri güçlendirmektedir” diye konuştu.

Kavcıoğlu, yaşanan büyük arz şoklarına rağmen, yurt içi iktisadi faaliyetin, sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde devam ettiğini, Türkiye ekonomisinin 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste iki çeyrek cari fazla verdiğini, sanayi üretiminin dış talebin de katkısıyla gücünü koruduğunu anlattı.

‘Daha iyi olacak’

Raporun tanıtımının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kavcıoğlu, merkez bankalarının faiz kararlarıyla ilgili olarak, “Birçok ülke faiz artırıyor. Kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor, zaman gösterir. Kendi ülkemizin şartları içerisinde uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay Para Politikası Kurulu olarak toplanıp karar veriyoruz” dedi.

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili ise Kavcıoğlu, “Rezervlerimiz geçen seneler de aynı seviyeydi, bu sene de aynı seviyede. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Merkez Bankası olarak rezervlerimiz artarak devam etmektedir. Daha da iyi olacağını öngörüyoruz” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir