Zirveden gökyüzü bir başka güzeldir

Melisa VARDAL  – Şehir, Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının himayesinde, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Atatürk Üniversitesi’nin katkılarıyla 21-24 Temmuz’da her yaştan gökyüzüsever Erzurum’da, “#GöğeBakmaDurağı”nda buluştu. Diyarbakır’ın tarihi dokusu, Van’ın büyüleyici atmosferinin ardından Erzurum’da zirveyi gördük. Zirve derken 3 bin 170 metre yükseklikteki Konaklı Dağ’ın tepesinde yer alan Türkiye’nin en büyük teleskopu, Avrupa’nın en büyük gözlemevinden söz ediyorum. Henüz tamamlanmayan Doğu Anadolu Gözlemevi, dağın zirvesindeki Karakaya Tepesi’nde katılımcıları ağırladı.  

Yoğun ilgi gören gözlem etkinliğini 10 bin kişi ziyaret etti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen her yaştan katılımcının soğuğa rağmen etkinliği soluksuz takip etmesi bilimin bu topraklarda yeşerdiğine dair umut verdi. Özellikle de öğretmenlerin öğrendiklerini öğrencilere anlatmayı heyecanla beklediklerini söylemeleri. Tabii küçük gökyüzüseverleri de unutmayalım. Kimi Neptün’ün mavisine kapıldı kimi Dünya’dan vazgeçmedi. Ama hepsi yeni açılan dünyaları ilgiyle izledi. Göğe bakmanın bir sonraki durağı bu gözlem etkinliklerinin temelinin atıldığı Antalya Saklıkent; gökyüzüne başını çevirmenin mutluluğuna ortak olmak için 18-21 Ağustos’u kaçırmayın! 

‘#GöğeBakmaDurağı’nın aileleri

Sümeyra Aydın Küçük: Biz Erzurum’da yaşıyoruz, buraya çok yakın arkadaşlarım ve kardeşimle birlikte geldik. Bizim için gerçekten çok güzel bir etkinlik, hem çocuklar için hem büyükler için çok faydalı. Büyük bir heyecan duyuyoruz. 

Melek Evliyaoğlu: “Burası çocuklarımın, özellik de kızımın çok ilgisini çekti. Bütün her şeyi teker teker inceledi. Çadırımızı kurduk, geceyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Buraya kızlarımla, ailemle, eşimle ve arkadaşlarımızla beraber mutlulukla geldik.” 

Esin- Oğuz Demirdöğen

“İlanı gördük ve başvurduk, iyi ki gelmişiz. Kızımızın uzaya ve astronomiye özel bir ilgisi var, özellikle gezegenlere, yıldızlara. Üç yaşından beri gezegenleri, güneşe uzaklıklarını, şekillerini, renklerini merak ediyor. Teleskopla bakmayı çok istiyordu, bu istediğini gerçekleştirmiş olduk. Gökyüzünü gözlemlerken pek çok şey bizim de ilgimizi çekti, kızımız da Vega yıldızıyla Fenerbahçe yıldızını çok beğendi. Burada herkes çocukların şimdiden merakını uyandırmak için elinden geleni yapıyor, çok mutluyuz.” 

 Müjde – Şaban Yıldırım  

“Burayı öğretmen astronomi seminerlerinden öğrendik. Diyarbakır’dan geliyoruz. Orası çok sıcaktı, böyle serin bir yere gelmek daha iyi oldu bizim için. Astronomiyi, uzayı, gezegenleri, öğrenmek daha derinlemesine bir bilgi elde etmek arzu ettiğimiz bir durum. Bir buçuk yaşındaki kızımız Zeynep Nujen ile katıldık. Çocuğumuzun ilk eğitimi oldu.” 

Celal Küçükdal: “Gökyüzü etkinliğini bir arkadaşımızdan öğrenmiştik Diyarbakır’da. Eşim ve çocuklarımla beraber Van’dan buraya geldik, etkinlik için. Biz Van’dan Edremit’teki gökyüzü etkinliğine katılımcı değil de misafir olarak katılmıştık. Orada çok güzel olduğunu gördük, hemen Erzurum’a da başvurduk. Tabii bu çocuklarımızın geleceği için önemli. Çocuklar yaşayarak öğrendiler. Az önce de güzel bir atölye çalışmasını katıldık. Zeynep ve Yusuf gezegenlerin maketini yaptı, en sevdikleri gezegen Neptün, mavi renginden dolayı.” 

Söz çocuklarda

En çok hangi gezegeni sevdiklerini soruyoruz çocuklara, “Ben en çok Dünya’yı seviyorum çünkü burada yaşıyoruz” diyor ufaklıklardan biri, diğerleri de onaylıyor. Elif, Selim Kıvanç, Ali Ulvi parlayan gözleriyle bakarken aralarından en ufakları olan Melih de “Benim favori gezegenim bütün gezegenler, çünkü bütün gezegenler güzeldir” diyor. Bu küçük adam dünyadaki beşinci yılında bizleri kocaman yüreği ile şaşırtıyor. Sonra heyecanla başlıyor ufacık parmaklarıyla gezegenleri saymaya; Mars, Venüs, Jüpiter… 

“#GöğeBakmaDurağı”nın genç sesleri

Fatma Rümeysa İmamoğulları: “Ben Sosyal Bilgiler Öğretmenliği’nden yeni mezun oldum. Bu program sayesinde yeni tecrübeler, yeni arkadaşlar, anılar, yeni bilgiler biriktirdim. Gökyüzüyle, teleskoplarla ilgili yeni şeyler öğrendim. Bu bilgileri gelecekte öğrencilerime aktaracağım.” 

Şafak Yılmaz:  “Beslenme ve Diyetetik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyim Kırklareli Üniversitesi’nde. Küçüklüğümden beri sürekli gökyüzüne bakardım ben, her canım sıkıldığında her mutlu olduğumda… Yıldızlar gökyüzünün sonsuzluğu hep dikkatimi çekti. Onca yıldızı yakından görmek, teleskopla onları inceleyebilmek çok heyecan verici.” 

İbrahim Turan: “Ben aslen Şanlıurfalıyım ve Ege Üniversitesi’nde Sınıf Öğretmenliği öğrencisiyim. Uzayı merak eden bir insan olarak öğrendiğim bilgileri kendi öğrencilerime aktarabileceğim için bu program benim için çok önemli. Buradaki ilk deneyimim ise TÜBİTAK’ın olay yeri inceleme etkinliği oldu, orada olay hakkında rapor tuttuk; ayak el izi, parmak izleri aldık.” 

Enver Yabansu 

“Ben Bursa’dan katılıyorum, İngilizce öğretmeniyim. Gökyüzüne merakım çocukluğumda başladı.  Üçüncü sınıfta elime geçen birkaç bilim kitabından beri hayalim gökyüzüne bakmak. Hatta buraya gelirken herkese “Ben hayalime kavuşmaya gidiyorum” dedim. Bundan birkaç hafta önce “Acaba teleskop mu alsam?” diye düşünürken şimdi buradayım, bu harika.” 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir