Türkiye’nin ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise sayılı çift tüp kara yolu tünellerinden olan Zigana Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle bugün açılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tören öncesi açıklamalarda bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Avrupa’nın en uzun tüneli. Alternatif yolu 1700 metreydi. Ona ulaşmak için önemli mesafeleri dağları aşmanız gerekiyordu. 1800 rakımdaki tünelimizi 800 metre kot aşağı indirerek kesintisiz bir şekilde 14.5 kilometreye uzattık. Çift tüp tünelden bahsediyoruz.
ESKİ ZİGANA TÜNELİ DURACAK MI?
Tabiki, köylerde, yaylalarda yaşayan vatandaşlarımız eski yolu kullanabilir.
GÜNDE KAÇ ARAÇ GEÇECEK?
Buradan günde yaklaşık 9-10 bin aracın geçmesi tahmin ediliyor.
‘650 KAMERA İLE ANLIK OLARAK İZLENİYOR’
650 tane kamera ile araçlar kontrol altında, güvenli bir şekilde trafik kontrol merkezinden anlık olarak izleniyor.
TÜNELİN ÜCRETİ OLACAK MI?
Burası kamu bütçesinden yapıldığı için ücreti olmayacak. Fizibilitesi kamu bütçesinden uygun olduğu için planlayarak bitirdik. Maliyeti yüksek ve zor bir projeyi burada bitiriyoruz. Yeni bütçeler üreterek Osmangazi, Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerle aynı anda bitirebiliyoruz.
‘YOL SÜRESİNİ 30 DAKİKAYA DÜŞÜRÜYORUZ’
Kaza risklerini ortadan kaldırıyor. Yolumuzu 8 km kısaltmış oluyoruz. 1 saat süren yolu 30 dakikaya düşürüyoruz.”
ZİGANA TÜNELİ’NE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
KTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şeref Oruç ise TRT Haber yayınında şu ifadeleri kullandı: “Bölge açısından Trabzon bölgenin tarihi, kültürel ticari bakımdan merkezi konumunda. Kıyıya paralel olan dağların aşılmasında köprü, viyadüklere ihtiyaç duyuluyor. Karayolları teşkilatı burada bakım onarıma maruz kalmıştır. Yol 8-10 kilometre kısalmış gibi gözükebilir etkinliği en az 1 saatin, 5 saatin ötesinde insan hayatını koruma noktasında çok büyük bir kazanım sağlamıştır.
‘BÖLGE İNSANI İÇİN BÜYÜK BİR YATIRIMDIR’
Yolun en az minimum düzeyde kazaya maruz kalınabilecek ölçüde olması bizim tercihimizdir. Bölge insanı için büyük bir yatırımdır, büyük bir işlev görmektedir.
Trabzon tarihinde olduğu gibi şimdi de büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Büyük bir turist akınına maruz kalmaktadır. Bütün bir bölgenin bu kapsamda değerlendirilmesi adına bu tünelin önemli fayda sağlayacağı kanaatini taşımaktayım.
‘AVRUPA’DA BENZERİ YOK’
Zigana Tüneli’nin çift tüp olarak Avrupa’da benzeri yoktur. Japonya’da ve Çin’de çift tüp olarak bir tünel var. Bu kapsamda Türkiye’de kendi imkan ve kabiliyeti ile yapmış olduğu tünel gurur kaynağı olmuştur.”