Türkiye’den başlayıp Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya üzerinden Kafkaslar bölgesini geçerek Çin’e kadar ulaşan ticaret yolu Orta Koridor’un güçlendirilmesi için çalışmaları süren Zengezur Koridoru’yla ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru için Azerbaycan ile çok yoğun çalıştıklarını belirterek şöyle dedi:
“Şu anda bu koridorla ilgili Azerbaycan tarafında çalışmalar devam ediyor, bir Türk firma üstleniminde hem karayolu, hem de demir yolu. Nahçıvan tarafında bir altyapı var, onun elden geçirilmesi gerekiyor. Türkiye tarafına baktığımız zaman bizim Dilucu, Iğdır, Kars’a kadar giden 224 kilometrelik bir hattımız var. Bunun ihalesi yapıldı. Muhtemelen önümüzdeki yılın ilk aylarında orada yapım çalışmalarını başlamayı planladık.”
‘İran da alternatif’
Burada en kritik kesimin Ermenistan topraklarında kalan 43 kilometrelik bölüm olduğunu belirten Uraloğlu, “Bu koridor hangi ülkeden geçerse o mutlaka bundan faydalanacaktır” dedi. İran’ın Zengezur Koridoru’nun kendi topraklarından geçmesi ile ilgili gayretleri olduğunu kaydeden Uraloğlu, “Burada net olarak Ermenistan’ın iradesi bizim için kıymetli. Eğer oradan geçebilirsek oradan geçeceğiz ama olmadığı zaman İran üzerinden geçilmesi de bir alternatif” dedi. Uraloğlu, koridorun en geç 2028’de aktif hale gelebileceğini sözlerine ekledi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne demir yolu projesiyle ilgili de bilgi veren Uraloğlu şunları söyledi:
“Yaklaşık 121 kilometrelik Gebze’den başlayıp Yavuz Sultan Selim’den geçip Çatalca’ya kadar gidecek olan bir hattın projesini bitirdik, yatırım programına aldık. Finansmanı ile ilgili BAE ile de Avrupa ile de konuşuyoruz ama BAE ile bir noktaya kadar geldik.”