Zaman geçtikçe acı ağırlaşıyor

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde aynı gün içinde yaşanan iki depremin neden olduğu can kaybı ve yıkım, felaketin ikinci gününde daha net biçimde ortaya çıkmaya başladı. Devlet; sağlık personeli, asker, polis ve çok sayıda bakanlıktan sayısı 60 bini aşan personelin yanı sıra nakliye uçakları, amfibi çıkarma gemisi, firkateyn ve TİHA gibi askeri araçlarla da arama-kurtarma ve yardım çalışmaları için seferber oldu. Yıkılan bina sayısının çok olması, kış şartlarının ulaşımı etkilemesi, soğuk hava nedeniyle arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında zorluklar ortaya çıktı.

Artçı sarsıntıların da bölgedeki şartları zorlaştırdığı bölgede felaketin ikinci gününde de 2.8 ile 4.9 büyüklüğünde bir dizi deprem yaşandı. Artçı depremlerin sayısı da toplamda 435’i geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremdeki acı bilançoyu açıkladı. 

Koca, “Hatay 1647 vefat 6200 yaralı, Kahramanmaraş 1243 vefat 5 bin yaralı, Gaziantep 504 vefat 4809 yaralı, Şanlıurfa 127 vefat 2551 yaralı, Diyarbakır 120 vefat 854 yaralı, Adana 167 vefat 3993 yaralı, Adıyaman 896 vefat 400 yaralı, Malatya 201 vefat 4900 yaralı, Osmaniye 502 vefat 2173 yaralı, Kilis 22 vefat 518 yaralı, Elazığ 5 vefat 379 yaralı. Hatay’da 2749 binanın yıkıldığını tespit ettik. Sayının daha da artacağını düşünüyoruz. 2902’si arama kurtarma personeli farklı kurumlardan 9823 kişi görev yapıyor. Şu saate kadar Hatay’da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise gece saatlerinde yaptığı açıklamada, depremde toplamda 5 bin 894 kişinin yaşamını yitirdiğini, 34 bin 810 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 60 bin kişiye çıktı. Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonu ile 65 ülkeden arama kurtarma çalışması için gelen 2.769 personel afet bölgesine sevk edildi.

30 vali, 70 kaymakam

İçişleri Bakanlığı, afet bölesinde 31 vali ve 61 kaymakam ile 38 bin 487 personel görevlendirildiğini duyurdu. Açıklamada bölgeye personel sevkiyatının süreceği belirtildi. 

HSK tarafından başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş’a 23, Adıyaman’a 22 ve Hatay’a 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.

Acil durum ödeneği

Afet bölgesine AFAD’dan 1.389.774.06,04 TL ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 250.000.000 TL olmak üzere toplam 1.639.774.016,074 TL acil durum ödeneği gönderildi. Deprem bölgesine; toplam 300 bin battaniye, 54.511 adet AFAD Aile Yaşam Çadırı, 102.254 adet yatak, 178.732 adet yastık çarşaf, 4.602 mutfak seti, 3.761 ısıtıcı, ısınma için 4.452 tüp başlığı, 557 konteyner ve 747 adet 112 metrekare çadır gönderildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarına 48.416 kişi yerleştirildi. Kızılay’dan 79 ikram aracı, 16 mobil mutfak, 1 mobil aşevi, 5 sahra mutfak, 2 mobil fırın, 86 hizmet aracı görevlendirilmiştir. Jandarma’dan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, İHH, Hayrat, Beşir, İnsiyatif derneklerinden 1’er adet mobil mutfak bölgeye sevk edildi.

Ulaşım tablosu

Malatya, Adana, Diyarbakır, Adıyaman Havaalanları uçuşa açık durumda bulunuyor. Gaziantep ve Şanlıurfa Havaalanları ise sadece yardım uçuşlarına açık durumda. Kahramanmaraş ve Hatay havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapalı. Demiryolunda; Ulukışla-Adana, Adana-Mersin, Adana-Toprakkale, Yolçatı-Diyarbakır, Yolçatı Elazığ, Elazığ-Tatvan demiryolları hatları ulaşıma açık. Malatya-Çetinkaya, Malatya-Yolçatı demiryolu hatları acil durumlar için açık.

BAKAN AKAR: MEHMETÇIK MILLETININ EMRINDE

Milli Savunma Bakanı Akar ve Sağlık Bakanı Koca, Hatay merkezdeki çalışmaları havadan inceledi.

Garnizonlar sivillere açıldı

Depremin ardından Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Afet Acil Durum Kriz Masası ile gelen taleplere yanıt verilirken, bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için “hava yardım koridoru” oluşturuldu. Gün boyu deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ile onların ekipmanları ve yardım malzemeleri taşınırken faaliyetler gece boyunca da devam etti. Bu kapsamda aralarında A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu 37 hava aracı ile 154 sorti destek uçuşu yapıldı. Çalışmalar kapsamında deprem bölgesinden alınan yaralılar da uçaklarla taşındı. Öte yandan afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için görevlendirilen 2 Akıncı TİHA’nın da uçuşlarının devam ettiği öğrenildi. Gelibolu’daki 2’nci Kolordu İstihkâm Alay Komutanlığında görevli subay, astsubay ve uzman erbaşlar, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine destek için teçhizatlarıyla birlikte bölgeye gitti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay’daki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“75 hava aracı, helikopterler TİHA’lar dahil 213 sorti icra edildi. Helikopterler yoğun şekilde çalışıyor. İncirlik’i lojistik hat yaptık. 19 helikopter burada görev yapıyor. İncirlik’ten yaptığımız kara yolu yardımlarını buradan hava yoluyla yapıyoruz. Batıdan 9 komando taburu bölgeye sevk ediyoruz. Kıbrıs’taki 4 taburumuz bugün yarın bölgeye gelecek. Her gün 15 bin vatandaşımıza sıcak çorba verme gayreti içindeyiz. Burada yaptığımız temaslarla özel ve kamudan gelen yiyecek maddeler burada dağıtılmaktadır. Bölgede bulunan birlik ve karargahlarda garnizonlar da sivil vatandaşlara açılmıştır. Su, çorba yiyecek istirahat imkanları sağlanmaktadır. İskenderun’dan kalkan gemimiz 98 yaralı toplam 165 kişiyi Mersin’e nakletti. Gidiş ve gelişler devam ediyor. Mehmetçiğin dün olduğu gibi bugün de milletinin emrinde olduğunu gösterdik.”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “2’nci Ordu Komutanlığı’nda görevli Mehmetçiklerimiz, kışlada ağırlamaktan şeref duyduğumuz Malatyalı vatandaşlarımızla yakından ilgileniyor. Kışlalarımız asıl sahibi olan asil milletimizin emrinde ve hizmetindedir. Biz birlikte güçlüyüz” ifadeleri kullanıldı.

Mehmetçik sahada

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı’nın tüm unsurları ile depremin ilk anından itibaren bölgede arama kurtarma, insani yardım malzemeleri taşıma ve lojistik destek faaliyetlerine başladığı, Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinden 9 bine yakın Mehmetçikin sahada vatandaşların yardımına koştuğu vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti: “Bölgede, yer yer olumsuz hava koşullarına rağmen helikopterler, uçaklar, arama kurtarma faaliyetlerine destek vermektedir. Yaralanan çok sayıda vatandaşımız gemiler, uçaklar ve helikopterlerle bölge dışındaki hastanelere nakledilmektedir. Bu kapsamda 38 helikopter, 8 gemi, 50 nakliye uçağı görev almaktadır. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Şakirpaşa ve İncirlik’e inen yabancı yardım uçaklarının ekip ve malzemelerinin bölgeye intikalini de sağlamaktadır.”

Gemiler görevde

Deniz Kuvvetlerine ait TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemileri, deprem bölgesine iş makinaları ulaştırmak için Mersin’e doğru yola çıktı. Gemilerimizde ayrıca uyku tulumu, battaniye, çadır ısıtıcısı, jeneratör, gıda malzemeleri ve arama-kurtarma teçhizatları da bulunuyor. TCG İSKENDERUN gemisi, depremde yaralananların tahliyesine devam etti. Deprem bölgesinden kurtarılan 98 yaralı İskenderun’dan Mersin’e tahliye edildi. Ayrıca 1 fırkateyn, 2 korvet, 2 karakol gemisi de İskenderun’da görevlendirildi.

Vagonda konaklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, depremden etkilenen illerde 3 bin 400 kişiye vagonlarda konaklama imkanı sağlandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da temin ettiğimiz vagonlarla 3 bin 400 vatandaşımıza konaklama imkanı sağlandı” denildi.

Antalya planı

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Antalya’da otelcilerle Lara, Manavgat ve Alanya bölgelerinde toplantı yaptı. Van depreminden sonra Antalya’daki bazı otellerde depremzedeler barınmıştı. Antalya’daki otellerin yine depremzedelerin ağırlanması için açılması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir