ZAHA, Gölge Süvari, Kaplan Hibrit! ‘Dünyada bir tek muadili var, o da bizden çok geride’


Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2023, Türkiye’nin en büyük savunma sanayii fuarı olarak çok sayıda yerli ve yabancı firmanın katılımıyla düzenleniyor. Çok sayıda hava, kara ve deniz platformunun sergilendiği organizasyon birçok iş birliği, seri üretim ve satış sözleşmesine ev sahipliği yaparken aynı zamanda şirketlerin geliştirdiği yeni platformların da tanıtılmasına olanak sağlıyor. Bu kapsamda yapılan önemli tanıtımlardan biri de FNSS’den geldi. Kaplan Hibrit’i ilk kez sergileyen şirketin standında aynı zamanda yakın zamanda teslim edilen ve TCG Anadolu’da görev alan ZAHA başta olmak üzere birçok paletli ve tekerlekli platform da hazır bulundu.

KAPLAN’A HİBRİT ALTERNATİF

FNSS güç grubu sistemleri birim yöneticisi Göktuğ Burak Çalık, Kaplan’ın hali hazırda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde silah taşıyıcı araç olarak görev yaptığını hatırlatarak “Kaplan normalde konvansiyonel dizel motor ve şanzıman kullanan bir araç. Biz yaklaşık 3-4 senedir bu konuda çalışarak hibrit bir güç grubu geliştirdik ve bu alanda çalışmalarımız sürüyor. Fuarda bu aracın ete kemiğe bürünmüş halini sergiliyoruz. Bu aracı geliştirdiğimiz ve sergilenir hale getirebildiğimiz için biz de çok mutluyuz” dedi.

“Kaplan Hibrit araç şu anda ön tarafta bulunan sürüş sistemini dişli kutusu ve elektrik motorları ile yapmakta” diyen Çalık, araçta hibrit sistemi sağlayan ek batarya paketlerinin mevcut olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hibrit ve elektrikli araçlar şu an tıpkı binek otomobillerde olduğu gibi hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Gelecek dönemde askeri araçlarında önemli bir kısmının hibrit alternatiflere sahip olmasını bekliyoruz. Bunun en büyük avantajının elektrik motorlarının getirdiği performans özellikleri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında sessiz sürüş sessiz operasyon yeteneği edinmek demek ve bu da önemli bir özellik. Ayrıca araçta bulunan yüksek voltaj sistemleri sayesinde kule sistemleri başta olmak üzere yardımcı sistemlerde bataryalardan beslenebiliyor. Bu gibi sebeplerle hibrit araçların önümüzdeki dönemde yaygınlaşacağını düşünüyoruz.”

‘ZAHA İLE İLGİLENEN ÇOK SAYIDA ÜLKE VAR’

FNSS ZAHA Program Müdürü Mustafa Kaplan, halihazırda TCG Anadolu’da görev yapan Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın 2017 yılında Deniz Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte imzalanan anlaşma sonucunda hayata geçtiğini belirterek “Geliştirme faaliyetlerinin tamamı yerli ve milli imkânlar kullanılarak gerçekleştirildi. 2022 yılı itibarıyla bütün kalifikasyon faaliyetleri tamamlandı ve ardından seri üretimle birlikte Türk Deniz Kuvvetleri’ne ilk araçlarımızı teslim ettik. Şu an teslimat süreci devam ediyor ve birkaç ay içinde tüm teslimatları tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

‘DÜNYADA TEK BİR MUADİLİ YOK’

ZAHA’nın ihracat potansiyeli yüksek bir platform olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Öncelikle 2022 yılında Endonezya’nın ZAHA’ya yoğun bir ilgisi oldu. Bu doğrultuda 2022 yılında Endonezya’da gerçekleşen bir fuarda sergilendi. Sonrasında Endonezya ordusu aracı incelemek üzere kendi tesislerine davet etti ve oradaki bütün personel ZAHA’yı inceledi. Aracı çok beğendiklerini ifade ettiler ve bu anlamda görüşmeler devam ediyor. Bunun haricinde özellikle yine 3-4 ülkenin de ZAHA’ya yoğun ilgisi var” dedi.

“Aracımızın bu kadar ilgi odağı olmasının sebebi ZAHA’nın dünyada tek bir muadili olması. Dünyada ZAHA ile muadil olan tek araç ABD’nin ürettiği AAV-7 aracı. Ancak o aracın tasarımı ve kabiliyetleri bizim aracımızın çok gerisinde kalmış durumda. Mayın koruması, balistik koruması, görev ekipmanlarının güncelliği ve sunduğumuz son özelliklerle beraber aracımız AAV-7’lerden çok daha yetenekli ve doğal olarak tercih sebebi haline gelmiş durumda. Yani ZAHA için dünyada kendi alanındaki en yetkin araç diyebiliriz.” Mustafa Kaplan

GÖLGE SÜVARİ YENİ ÖZELLİKLERİYLE SERGİLENİYOR

Gölge Süvari’nin ilk olarak 2019 yılında düzenlenen IDEF fuarında sergilendiğini belirten Program Müdürü Kerem Kaplan, “İlk sergilenen versiyon uzaktan komuta edilen bir versiyondu fakat geçtiğimiz yıllar içinde aracın üzerinde çalışmaya devam ettik ve ona yeni özellikler kazandırdık. 2021 yılında simülatörü ile birlikte ilk otonom versiyonunu sergiledik. Şimdi teknolojik hazırlık seviyesini çok daha yükselttiğimiz otonom versiyonunu sergiliyoruz. Araç üzerinde çalışmalarımız sürüyor ve farklı varyantlarda detay çalışmalarımız devam ediyor. Şu an IDEF fuarında içinde sedye olan ve lojistik amaçlarla kullanılacak olan versiyonunu sergiliyoruz” dedi.

‘ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENECEKLER’

İnsansız sistemlerin çok uzak olmayan bir gelecekte olduğunu ifade eden Kaplan, “Bu araçlar muharebe sahalarında önemli görevler üstlenecekler. Bunu görebiliyoruz. Personel kaybını en aza indirmeleri, riskli bölgelerde operasyon yapabilmeleri bu sistemleri avantajlı kılıyor. Bu araçlara kendileri gibi insansız olan diğer platformlarla ortak hareket etme kabiliyeti kazandırdığımızda çok daha etkin rol alacaklar. Bu anlamda konseptler gelişme aşamasında ama bu çalışmalar tamamlandığında bu araçları farklı varyantlarıyla göreceğiz. Biz bu anlamda halihazırda iha ve drone’larla ortak harekat ya da daha küçük sınıftaki insansız kara araçlarıyla ortak harekat üzerine çalışıyoruz. Bu karmaşık yapı gelecekte sıklıkla karşılaştığımız bir tablo olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir