Yılda 20 bin kadına tanı konuyor

MERT İNAN İstanbul – Türkiye’de ise yılda yaklaşık 20 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Türkiye, gelişmiş ülkeler arasında kanser vakalarının daha az görüldüğü ülkelerden biri olmasına rağmen, geç kalınmış tanı nedeniyle ölüm oranları daha yüksek seyrediyor.

Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) ise meme sağlığı farkındalık ayı kapsamında önemli bir çalışmaya öncülük edecek. Dernek, rutin meme kontrolü alışkanlığının düşük seyrettiği Muş, Van ve Gaziantep’te son iki yılda tarama yaptırmamış 1000’i aşkın kadına ulaşarak test yaptırmalarına öncülük edecek.

Emzirme, egzersiz…

MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, kişilerin vücut ağırlığının normal düzeyde olması, haftada en az 5 saat egzersiz yapılmasının meme kanserinden korunmada büyük önem taşıdığını vurguladı. Özmen, “30 yaşından önce doğum yapmak ve 12 aydan daha uzun süre emzirmek de meme kanseri riskini azaltıyor. Meme kanseri riskini azaltmak için doğum kontrol haplarının ve menopozdaki hormon tedavisinin gerektiğinde, doktor kontrolünde ve kısa süreli olması gerekiyor. Bunların yanı sıra yapılan çalışmalar gösteriyor ki majör depresyon ve aşırı stres de meme kanseri riskini artırıyor. Stresle mücadele etmeyi öğrenmek
ve psikolojik destek almak önemli” dedi.

Vegan beslen menopozda sıcak basmasını önle

Kuzey Amerika Menopoz Derneği’nden araştırmacılar, menopoza giren kadınların sıcak basması şikâyetinin nasıl engelleneceğini araştırdı. Hakemli bilimsel dergi Menopause’da yayımlanan araştırmada, bitki bazlı beslenme düzeninin sıcak basmasını engellemede hormon replasman tedavisi kadar etkili olduğu ortaya kondu. Araştırmada vegan beslenmenin menopoz dönemindeki kadınların 12 haftada 8 kilo vermesini sağladı.

Araştırma ekibi lideri Neal Barnard, hayvansal ürünlerden kaçınmak, yağı azaltmak ve bir porsiyon da soya fasulyesi eklemenin sıcak basmasını engellediğini söyledi. Çalışmaya günde iki veya daha fazla kez sıcak bastığını belirten menopoz dönemindeki 84 kadın katıldı. Bernand “Sonuçlarımız, Batılılaşma öncesi Japonya ve günümüz Yucatán Yarımadası gibi bölgenin beslenme tarzını yansıtıyor” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir