Gazipaşa ilçesinde yapılan hasada moda tasarımcısı Ivana Sert de katılarak ağaçlardan meyve topladı.
Mangoyu çok sevdiğini söyleyen Ivana Sert, “Her yönden faydası var. İlk defa mango ağacını görme fırsatım oldu. Mutluyum, kendi ülkemizde üretim yapılıyor. Biraz önce çiftçilerle konuştum. Bu işi severek yapıyorlar. Her ağaca bir isim vermişler” dedi.
Her yıl üretimin arttığını ifade eden üretici Mustafa Karagöz, “Biz burayı 2019’da 7 bin metrekare alan olarak ektik. Şimdi 32 bin metrekare yeni bir sera kurduk. Burada iki çeşit üzerinde karar kıldık. Şu an da 32 bin metrekareye 4 bin mango ağacını daha buluşturacağız. Burayı ilk aldığımızda ağaçlar 2 ve 3 yaşlarında ağaçlardı. Şu an ağaç başı yaklaşık 50 kilogram meyve alıyoruz. Bu her yıl yüzde 70 ve yüzde 100 oranında artış göstererek katlanacak” diye konuştu.
‘Planlı olmak şart’
Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde ciddi üretim potansiyeli olduğunu ifade eden Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, girdi maliyetlerinin de düşük olduğunu ifade etti. Mango üretimi yapacak çiftçilerin planlı ilerlemeleri gerektiğini söyleyen Göktepe, şunları söyledi:
“Mangonun hem ihracat potansiyeli yüksek hem de girdi maliyetleri daha düşük olduğu için üreticilerimiz hızlı bir geçiş yapıyorlar şu anda. Bizler mango üretimine geçileceği dönemde planlı bir şekilde geçilmesini istiyoruz. Çünkü hem girdi maliyetlerinden dolayı hem de kuraklıktan dolayı tropikal ürünlere geçerken, diğer ürünlerden de arz açığımızın oluşmaması gerekiyor. Şu anda ilçemizde açık ve örtü altı olarak bin 600 dekarda mango üretimi yapılıyor. Tropikal meyve denildiğinde akla ilk olarak muz ve avokado geliyor. Bu ürünler çok ciddi oranda su istiyor. Mango meyvesine baktığımızda bu ürünlere nazaran yüzde 50 daha az sulama yapıyoruz. 1 dekar alandan 500 bin TL ile 750 bin TL arasında ağacın yaşı ve ekonomik verim oranına bakılarak bu elde edilebiliyor. Eylül – Ocak arası bizim hasat dönemimiz. Bu dönemde de birçok yerde hasat bitmiş oluyor. Çok rahat bir şekilde ürünlerimizi hem Avrupa’ya hem de diğer ülkelere pazarlama şansımız var. Şu anda 1 milyar doların üzerinde ihracat kapasitesi var.”