Hanife Baş – Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO’ya ilginç icatlar damga vuruyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde 25-28 Ekim tarihleri arasında açık kalacak olan fuarda firmalar yeni ürünlerini görücüye çıkarıyor. Yerli insansız deniz aracı, atmaca gemi savar füzesi, fiziksel imha silahı, her işi yapan robot köpek, ses geçirmeyen teknik kumaş gibi ürünler öne çıkıyor. Fuara, 390 yabancı, 567 yerli firma katılıyor.
Otokar, fuarda zırhlı araçlardaki geniş ürün gamının yanı sıra kara sistemlerindeki kabiliyetlerini tanıtıyor. Fuara ünlü araçları TULPAR, ARMA 8×8, COBRA II ve AKREP II ile katıldı. Ziyaretçiler Otokar’ın zırhlı araçlarının yanı sıra kule sistemlerini de yakından inceleme fırsatı bulacak.
Sarsılmaz ise, Türk mühendislerinin ürünü piyade tüfekleri, makineli tüfekler ve tabancalardan oluşan ürünlerini fuarda sergiliyor. Erin Motor fuarda insansız hava araçları için geliştirdiği Baykuş motorunu tanıtıyor. İHA’lar için iki farklı güç grubunda motor geliştirdi.
Yerli insansız deniz aracı MİR de fuarda ilgi gördü. Türk mühendisler tarafından geliştirilen MİR, yüksek manevra kabiliyeti ve hızıyla en zorlu deniz görevlerinde yer alacak.
Yerli paraşüt kumaşı
Berteks, savunma sanayine yönelik kumaşlarını fuarda sergiliyor. Yerli paraşüt kumaşı üreten firma, ses geçirmeyen, telefon sinyalini kesen kumaşını da tanıtıyor. Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, her alanda kendi kendine yetmenin ve millileşmenin önemine vurgu yaparak, “Devamlı Ar-Ge yapıyoruz. Her alanda Türk ürünleri geliştirmek için çalışıyoruz. Yeni teknik kumaşlar üzerinde çalışıyoruz. Manyetik kalkanlı tekstil kumaşı yaptık. Belli dalgadaki sinyalleri almayan bir teknoloji. Telefon sinyali almıyor. Dinlenilmenin istenmediği ortamlarda kullanılabiliyor. Teknik kumaş artık her alanda kullanılmaya başladı. Hedefimiz her alanda milli ve yerli üretim” diye konuştu.
Türkiye’de paraşüt kumaşını ilk kendilerinin ürettiğini de dile getiren Noyan, “Birkaç yıldır savunma sanayinde paraşüt kumaşı konusunda millileşme hedefi var. Yıllardır ithal ediliyordu. Biz üretmeye başladık. Paraşüt kumaşının da bir sürü türü var. Hepsini üretiyoruz. Kumaşlarımızı Türk ordusu kullanıyor” bilgisini verdi. Noyan, üretimlerinin yüzde 90’ını ihraç ettiklerini de ifade ederek, 5 kıtada 50 ülkeye ihracat yaptıklarını aktardı.
Bakan Hulusi Akar stantları gezdi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nı ziyaret etti. Akar ve Wallace ziyaretleri öncesinde görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yaklaşık bir saat boyunca stantlarda incelemelerde bulundular. İngiltere Savunma Bakanı Wallace özellikle, mühimmat ve füze sistemleri, İHA, SİHA ve zırhlı araçların bulunduğu stantlarda Bakan Akar ile birlikte görevlilerden bilgi aldı.
Robot köpek görevde
SAHA EXPO’ya damga vuran ilginç teknolojilerden biri robot köpek oldu. Volt Teknoloji’nin standında sergilenen robot köpek, savunma sanayinde ve özel sektörde farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Saya Grup bünyesindeki Volt Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sancak, Ghost Robotics’le iş birliğine giderek robot köpeğin Türkiye ve bölgedeki haklarını satın aldıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bu teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Robot köpek bir platform. Onun üzerine faydalı yük denilen ürünler konulabiliyor. Kamera, silah konabilir. Pek çok alanda bu kullanılabilir.”,
Türk savunma sanayii yükseliyor
Samsun Yurt Savunma (SYS) bünyesinde faaliyet gösteren hafif silah üreticisi CANiK, fuarda orta kalibre 30×113 mm topu ilk kez sergiliyor.
SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, “Türkiye savunma sanayii alanında son dönemdeki yükselişiyle dünyada büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin savunma sanayi alanında her gün ne kadar ilerlediğini görmek ülkemiz adına büyük gurur veriyor. Ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını sonlandırıp tam bağımsızlığa doğru ilerleyen ve dünyaya ürünlerini ihraç eden konuma geçişini heyecanla takip ediyoruz. SAHA EXPO’da Türk savunma sanayimizin hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtımlarına büyük katkılar sunuyor” dedi.
Turkcell ve Aselsan’dan iş birliği
Turkcell, karasal olmayan şebekelerin geliştirilmesi konusunda Aselsan ile mutabakat imzaladı. İş birliği kapsamında elde edilecek çıktıların, kablosuz haberleşme teknolojilerinin farklı uydu sistemleriyle kesintisiz entegrasyonu üzerine yapılacak standartlaşma ve ürünleşme çalışmalarına katkı sağlaması hedefleniyor. SAHA EXPO’da düzenlenen imza töreninde konuşan Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, “Uydular artık cep telefonuna doğrudan bağlanacak şekilde hizmet sunabiliyor. Düşük ve orta yörüngeli uydular, dünya genelinde yoğun bir şekilde gündeme geliyor. Milli teknoloji firması ASELSAN ile bu konuda mutabakata vardığımız için gururluyuz. Mutabakat kapsamında, ASELSAN ile karasal olmayan şebekelere yönelik ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.