Yeni yol haritasını haftaya açıklayacak

Mehtap Gökdemir – Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun yapıldığı 28 Mayıs akşamından beri adeta inzivaya çekilen Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’de dün itibarıyla başlayan “özeleştiri” ve “iç dökme” toplantılarının ardından hem kendisinin hem de partisinin “yol haritasını” netleştirecek. Kılıçdaroğlu önümüzdeki hafta suskunluğu bozarak, kararlarını kamuoyuna açıklayacak.

CHP’de “iç dökme” ve “özeleştiri” toplantıları dün MYK ile başladı. Kılıçdaroğlu’nun seri toplantı süreci öncesi yakın kurmaylarına, “Oturup, konuşalım, herkes düşüncesini söylesin” dediği öğrenildi. MYK’nın ardından yarın Parti Meclisi ile bir araya gelecek olan Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta bundan sonraki sürece ilişkin yol haritasını açıklaması bekleniyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun açıklamasında kurultay takvimine ilişkin mesaj vereceği de ifade ediliyor. CHP kurmayları, Kılıçdaroğlu’nun merakla beklenen açıklamasına yönelik “Devam edecek. Kurultay’da aday olacak” iddiasında bulunurken, bazı kurmaylar CHP liderinin tutumuna ilişkin “Bırakacağım da demiyor, bırakmayacağım da demiyor” ifadelerini kullanıyor.

Açıklama bekleniyor

CHP kulislerinde ise Kılıçdaroğlu’nun yol haritasını bir an önce açıklaması gerektiği belirtilerek şu görüşler dile getiriliyor: “Biran önce hiçbir belirsizliğe meydan vermeyecek şekilde net bir yol haritası çizmesi ve bunu partiyle paylaşması lazım. ‘Kalacağım’ diyorsa ‘kalacağım’ demesi lazım, gidecekse de zamanını söylemesi lazım. Partiyi rahatlatacak olan şey budur. Üstü örtülü ‘biz buradayız’ şeklinde bir açıklama olmamalı. ‘Bu işin sorumluluğunu üstüme alıyorum, ama şunu da yapmak istiyorum, yerel seçimler de önemli, bunu yapıp sonra ayrılmak istiyorum ya da CHP Genel Başkanı olarak doğrusunu yaptım, devam edeceğim diyebilir. Bir sonraki kurultayda da aday olmayacağım da’ diyebilir. Ne diyecekse, kararı neyse bunu açıkça söylemeli. Böylece hem parti rahatlar hem de parti içi dinamiklerin taşları ona göre döşenir. Bu sayede çok sancılı olmadan bir süreç yaşanır. Belirsizlik parti içinde dedikoduları gündeme getiriyor, CHP’ye zarar veriyor.”

Yerel seçim endişesi

Buna karşın kulislerde yerel seçimlere Kılıçdaroğlu ile gidilmesi gerektiği yönünde görüşler de dile getiriliyor. Bu görüşün ağırlıkta olduğunu savunanlar, “Bizim tek kaygımız parti içerisinde bir kargaşa ve sert bir mücadele olmasın. Bu partiye zarar verir, özellikle yerel seçim öncesi. Ekrem Bey bir girişim yapacaksa da bu yerel seçim sonrasında olmalı. İmamoğlu’ndan daha aklıselim bir tutum bekliyoruz” değerlendirmesini yapıyor.

CHP’de kurultayın sonbaharda yapılması beklentisinin olduğu, daha fazla gecikirse tepkilerin olabileceği ifade ediliyor. Değişim mesajı veren İBB Başkanı İmamoğlu’nun ne yapacağı da merak konusu olurken kulislerde, “Bir Muharrem İnce hatası yapmaz” yorumu yapılıyor.

Sol kimlik vurgusu

CHP’de “Partinin kendi sol kimliği özellikle sosyal demokrat bir parti olma kimliği ön plana çıkmalı” tezi de dillendiriliyor. Partinin daha fazla sosyal demokrat değerlere, işçi hakları, sosyal güvenlik, sendikal mücadeleye vurgu yapması gerektiği ifade ediliyor.

Yeni MYK üyeleri için gözler pazara çevrildi

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), dün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 5 saat süren toplantıda MYK üyeleri istifalarını sundu. Cumartesi de Parti Meclisi’ni (PM) toplayacak Kılıçdaroğlu’nun, TBMM Grup yönetimi seçiminin ardından da yeni MYK’yı pazar günü açıklaması bekleniyor. Kulislerde MYK’nın yarısının değişeceği, CHP’nin yeni A Takımı’nda İmamoğlu’na yakın bazı isimlerin de yer alabileceği ifade ediliyor. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de yeni MYK’da görev almayacağını duyurdu.

​Kurultay süreci

CHP MYK’da, olağan kongre sürecini başlatma kararı da alındı. Takvime göre; il ve ilçe kongreleri yapılacak. Ardından toplanacak Parti Meclisi, olağan kurultayın tarihini belirleyecek. Kurultayın sonbaharda yapılması bekleniyor. Ancak yerel seçimler sonrasına bırakılmasını isteyenler de var. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun, adil bir yarış olmadığını belirterek, “Yasal olarak bir sıkıntı olmadığını, ancak ahlaki açıdan Türkiye’nin sağlıklı bir seçim geçirmediğini” ifade etti.

​Hatıra fotoğrafı

Toplantıda zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Bazı MYK üyelerinin gözleri doldu, “Son kez bir kere daha toplandık” dedi. Kılıçdaroğlu, MYK üyeleriyle fotoğraf çektirdi. Kılıçdaroğlu, “Yaptığınız eleştiriler, değerlendirmeler ve katkılarınız için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Öte yandan yeni CHP milletvekilleri bugün saat 11.00’de Parti Genel Merkezi’nde tanışma toplantısında bir araya gelecek.

Kaftancıoğlu ve İmamoğlu ile görüştü

Kılıçdaroğlu, MYK’dan sonra Ekrem İmamoğlu ile görüştü. Görüşme öncesi parti kulislerinde, iki ismin izlenecek yol haritası ve kadrolar konusunda uzlaşmaları temennisi dile getirildi. Görüşme 1.5 saat sürdü. Kılıçdaroğlu sabah da İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile bir araya geldi. CHP lideri önceki gün de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşmüştü.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir