Yeni siber güvenlik teşkilatı kuruluyor

ANKARA Milliyet – Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması ile yapılan saldırının yaklaşık bir yıldır devam eden “savaşın bir parçası” olduğunu söyledi. Fidan, Türkiye’nin gelişmeleri baştan öngördüğünü belirterek, “İsrail, ilk önce Gazze’yle ilgili hesaplarını bir görecek; ondan sonra Lübnan’a bu işi kaydıracak diye. (Lübnan’daki saldırılar) Şimdi adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. Son 2 gündür olan patlamalar elektronik cihazlarla ilgili, bunlar tabii istihbarat literatüründe ‘Fırsat Operasyonu’ diye nitelendirilen operasyonlar” diye konuştu.

Şirketlere nüfuz edildi

İsrail’in Hizbullah’ın yapacağı satın almaları teknik ve insani istihbarat kaynaklarıyla önceden öğrendiği tespitini yapan Fidan, daha sonra şirketlere nüfuz etmesiyle Lübnan’daki durumun ortaya çıktığını kaydetti. Fidan, bu tarz saldırıların yeni bir konsept olmadığını ve bu yöntemi istihbarat örgütlerinin çok sık kullandığını belirterek “Burada tabii bir farklılık var. Büyük çapta olunca çok; binlerce insanı etkileyen bir operasyon” dedi.

Tırmanış endişe verici

Fidan, bölgedeki tırmanmanın endişe verici olduğunun altını çizerek, “İsrail’in yürüttüğü bu operasyonların giderek daha büyük provokatif bir şekle dönüşmesi ve karşılığında da Hizbullah’ın, İran’ın ve diğer onlara yakın unsurların artık cevap verme dışında da bir seçenekle karşı karşıya kalmamaları gibi bir noktaya geldik artık” diye konuştu.

Hükümetin gündeminde

Siber güvenlik konusunda Türkiye’deki kurumlarda büyük bir farkındalık oluştuğunu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlük bulunduğunu, MİT ve Emniyet Teşkilatı’nın da bu konuda etkili olduğunu söyleyen Fidan, “Müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi” dedi. Fidan, Cumhurbaşkanı’nın da bu yönde irade koyduğunu belirterek, çok yakında hayata geçeceği mesajını verdi.

Fidan, Türkiye ile Suriye’nin normalleşmesinden önce bazı sorun alanlarının yönetilmesi gerektiğini dile getirdi. Fidan, Türkiye’nin mülteciler ve terörle mücadele meselesini çok rahat konuşabildiğini ve ne istediğinden emin olduğunu vurgulayarak “Cumhurbaşkanımızın o konudaki vizyonu fevkalade net. Kurumlarımız bu konuda son derece bilgili, TSK olsun, MİT olsun, diplomasimiz olsun, bu konuda yoğun bir koordinasyonumuz var” dedi.

Sırlar çalınmamalı

Fidan, Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü kurulması konusunda, Türkiye’nin dünyanın üçüncü büyük diplomatik ağına sahip ülkesi olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar büyük bir gövdeniz var, 260 misyonunuzla faaliyet gösteriyorsunuz. Bu gövdeyi yönetecek bir karargaha, beyne ihtiyaç var” ifadesini kullandı. Türk diplomat ve dış misyonlarının güvenliğinin önemine dikkati çeken Fidan, “Sırların çalınmaması lazım. Bilişim güvenliği, kripto güvenliği olmazsa sırlarınız çalınır” dedi.

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Szymon Franciszek Holownia ile Ankara’da bir araya geldi.

CAATSA ayakbağı

Fidan, Türkiye ile ABD arasındaki F-35 ve S-400 konularında Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) çerçevesinde yaşanan sorunlarla ilgili şunları dile getirdi:

“F-35, CAATSA’dan dolayı takılmış durumda. Bu konuyu sadece F-35’ten dolayı değil, CAATSA’yla ilgili konudan dolayı çözmeye çalışıyoruz. Bu çözülürken yanında F-35’le de ilgili bir çözüm gelirse tabii ki tercihe şayan bir durum olur. Bu konunun artık iki ülke ilişkilerinde bir ayak bağı olduğu konusunda en azından her iki taraf da hemfikir.”

AB’ye üye olsaydık arayış olmazdı

Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliği konusunda, “AB ile ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansaydı belki birçok konuda bu türden bir arayış içerisinde olmayacaktık çünkü AB’nin şöyle bir mekanizması var: Kendi ekonomik ve ticari işbirliğinin, üye ülkenin ihtiyacı olan geliri üretmediği noktada altyapıyla ilgili özellikle, diğer konularla ilgili fonlarla devreye giriyor. Yüzlerce milyar avro para veriyor. BRICS işte içine girip göreceğiz. Dediğim gibi biz, sadece BRICS’e değil ASEAN’a çok yakın bakıyoruz” dedi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir