Yemekler havalandı!

HANİFE BAŞ – Mutfaklarda, yemekleri sıcak havayla pişiren ‘airfryer’ furyası yaşanıyor. Airfryer’ların ayda 100 bin, yılda 1.5 milyon adet  satışa ulaştığı belirtiliyor. 

Goldmaster CEO’su Sinan Bora, airfryer’ların mutfakların yeni trendi olduğunu belirterek, “Zaman kazandıması, tasarruflu olması ve her yemeği yapmasıyla çok tutuldu. Talep ciddi oranda arttı. Yılda 1.5 milyon adetlere gelindi. Yüzde 200’lük talep artışı var” dedi.

Fiyatların 1700 TL’den başlayıp 6 bin TL’lere kadar çıktığını belirten Bora, “Çok az yağ konularak yemek pişirilmesini sağlıyor. Yağ fiyatlarındaki artış da ürüne ilginin artmasını sağladı. Hava fritözü tarzında. Tek yaşayanlar da aileler de tercih ediyor. 3, 4, 7 litrelik olanları var. 8 – 9 tane yemek pişirme programı var. Hangi yemeği istiyorsanız o programa basıyorsunuz, pratik ve hızlı şekilde pişiriyor” diye konuştu. Eski fritözlerin bu yeni ürünle değiştirildiğini kaydeden Bora, şunları söyledi:

“Tasarruflu olmasının yanında hızlı yemek pişiriyor. Eski fritözler kalkacak onların yerini alacak. Mutfaklarda kalıcı olacak. Robot süpürgede ilk heves geçti ama airfryer böyle olmayacak.”

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı da, “Pandemiden sonra talep biraz gerilese de inovatif ürünlere ilgi devam ediyor. Yeni trend airfryer. Havayı döndürerek pişiren bu fritözlere talep çok” dedi. Kolbaşı, “Küçük ev aletleri pazarının dünyadaki büyüklüğü 110 milyar dolar. Türkiye olarak bundan 1 milyar dolarlık pay alıyoruz” diye konuştu.

Yağsız pişirme sağlıyor

Airfryer, Türkçeye hava fritözü olarak çevriliyor. Yiyecekleri yağa batırmadan derin kızartmak için tasarlanmış küçük fırın olarak tanımlanıyor. Bir fan sıcak havayı yüksek hızda dolaştırarak pişirmeyi sağlıyor. Kızartma, patates, sebze, kırmızı ve beyaz et gibi pek çok farklı yemeği hazırlamaya olanak tanıyan airfryer fritözler dondurulmuş gıdaları pişirme ve hamur işlerinde de kullanılıyor.

Yeni cihazı ilk olarak Philips markası Berlin’deki tüketici elektroniği fuarı IFA’da tanıttı. 2018 yılından itibaren ise dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Pandemi sırasında evde yemek pişirmenin artmasının etkisiyle bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ürün popüler hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir