Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Yatırım yapmak istiyoruz, önümüz açılsın” dedi.
Ekonomi basınıyla önceki akşam bir araya gelen Engin Aksoy ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, yeni yılda gündemlerinde iki konunun öne çıktığını vurguladı.
Engin Aksoy öncelikle Türkiye’deki 3 operatörün 2G lisansının bu yıl uzatılacağını; yatırımların önünü açmak için bu bedelin makul tutulması gerektiği arzusunu dile getirdi. İkinci olarak, kule yatırımları için, Türkiye’de örneği olduğu şekilde, bir şirket kurmak istediklerini ancak izin alamadıklarını dile getiren Aksoy rakipleriyle aynı şartlara sahip olmaları gerektiğini söyledi. Aksoy şu bilgileri paylaştı:
“Biz ve Turkcell’in 25 yıllık 2G lisansları 2023 Nisan’da bitiyor. Türk Telekom’unki ise 2026’da bitiyor. BTK 2029’a kadar bunları uzatmayı planlıyor, 3G ve 4G lisanslarının sonuna kadar. Bu noktada yatırım ortamının sürdürülebilirliği ve kaynaklarımızı yatırıma aktarabilmemiz için bunun makul bedellerle uzatılmasının sağlanması çok çok kritik.”
Aksoy bedel konusunda ön bilgi almadıklarını belirterek, “Kamunun tüm şirketleri özel şirket olarak düşünerek karar vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Kârımıza göre yaptığımız yatırım belli. Sürdürülebilir olması için yatırım ortamı desteklenmeli” dedi.
‘Kule şirketi kurmak istiyoruz’
Engin Aksoy ikinci gündemlerinin kule şirketi olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Bizim baz istasyonlarının bulunduğu kuleleri operatörler ayrı şirket haline getiriyor. Ayrı şirketler operatörlere beraber kullanım avantajı sağlıyor. Yerli-yabancı yatırımcı da alabiliyor.”
Türkiye’de tek bir operatörün 2006’da kurduğu kule şirketi bulunduğunu dile getiren Engin Aksoy, kule şirketi kurma izni alamamanın asimetrik bir durum oluşturduğunu savunarak şöyle devam etti:
“Bize de kule şirketi izni verilmiş olsa yeni kule yaptığımızda diğer operatörlere diyeceğiz ki gelin beraber kullanalım, sizin de bizim de maliyetimiz azalsın. Veya yurtdışı-içinden sermaye getireceğiz, 100 değil 1000 kule kuracağız. Bir şirketin böyle bir değerleme alması, borsaya kote olması, buradan para toplaması 3 oyunculu sektörde rekabet dengesini bozuyor.
Finansal bir varlık oluşturuyorsun. Şu anda bizim bir finansal varlığımız yok elimizde. Ama sektördeki oyunculardan birinin böyle bir varlığı var. Ve bunu şu anda halka arz ile resmileştirmek üzere. Onlarla beraber, dünyada olan model, bizim de olması. Kule şirketini bir yıl önce kursaydık 114 milyon TL daha fazla fayda yaratmıştık. Bize maliyeti bu oldu bir yıllık. Hem maliyetten hem de elde edeceğimiz mahrum kaldığımız gelirden dolayı oldu bu.”