Türkiye’de koronavirüsle mücadele tüm hızıyla sürüyor. Bir yandan aşılama çalışmaları tam gaz devam ederken bir yandan da ek önlemlerle vaka sayısını düşürmek için çalışılıyor. 1 Temmuz itibarıyla yasakların tamamının kalkmasıyla birlikte hem tatil sezonu hem de bayram tatili birleşince vaka sayıları 25 binin üzerine yeniden çıkmış oldu ve aşılanmanın önemi arttı.
YASAK KARARLARI PEŞ PEŞE GELİYOR
Vaka sayılarının artmasıyla birlikte bazı sektörlerde yasak kararları alınmaya başlandı. Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği’nce koronavirüs aşısı olmayan balıkçıların denize açılması yasaklanırken, Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, 2 doz aşısını yaptırmayan müşterilerin iş yerlerine almayacaklarını açıkladı.
AŞI OLMAYAN DENİZE AÇILAMAYACAK
Denizlerde, 1 Eylül’de başlayacak balık avı sezonu için hazırlıklar sürüyor. Karadeniz’de av yasağıyla teknelerini limana demirleyen balıkçılar, ağlarını imece usulü onarırken, Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği’nce koronavirüs aşısı olmayan balıkçıların denize açılması yasaklandı.
Aşı yaptırmayan balıkçılar denize açılamayacak Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, “Koronavirüse karşı sıkı tedbirler aldık, aşı yaptırmayan balıkçılar, denize açılamayacak hatta limana dahi alınmayacak.” dedi.
AŞI OLMADAN GELMEYİN
Malkoç, bu yıl aşısız balıkçıların tekneye alınmayacağını belirterek, “Bu durum bizi çok etkiliyor. Biri aşısız olunca tekne komple karantinaya alınıyor. Şimdi herkese söylüyoruz; lütfen aşınızı olun ve aşı olmadan denize gelmeyin. Çünkü bu otobüs gibi değil denize gidiyorsun ve bizi komple karantinaya alıyorlar. Bu sektörü çok etkiliyor. Yani 1 kişiye bulaştığında, tekne içindeki 15 personel karantinaya alınıyor. Onun için lütfen herkes aşı olsun. Bu hem bizim için hem kendileri için gerekiyor.
2 DOZ AŞI OLMAYAN KAHVEHANEYE GİREMEYECEK
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, 2 doz aşısını yaptırmayan müşterilerin yarından itibaren iş yerlerine almayacaklarını açıkladı. Kararın Türkiye’deki 130 bin esnaf için geçerli olduğunu belirten Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, “Kahvehane ve kıraathane işletmecisi esnafımızın tekrar kapanmayı kaldıracak gücü kalmamıştır” dedi.
Aşı randevusuna ve aşılamaya gidilmemesi kahveci esnafını harekete geçirdi. Sosyal buluşma noktalarından biri olan kahvehane, kıraathane ve kafeler için federasyon yaptırım kararı aldı. En fazla mağduriyet yaşayan kesimin kahvehane, kıraathane işletmesi yapan esnaf olduğunu aktaran Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, kahvehanelerin corona virüs ile mücadele kapsamında 130 bin esnafın 16 Mart 2020 tarihinde iş yerini kapattığını, aralıklarla açılım olsa da 16 ay oyun yasağı ile maddi ve manevi zor günler yaşandığını söyledi.
1 Temmuz tarihinde kontrollü normalleşmeye geçilmesine rağmen havaların ısınmasıyla rehavet yaşandığını belirten Ağaoğlu, şunları söyledi:
“İKİ DOZ AŞI OLMAYAN VATANDAŞLARIMIZI KABUL ETMEYECEĞİZ”
“Bazı vatandaşlarımızın aşı olmamaları ayrıca corona virüse kıyasla daha hızlı yayılan mutant virüs sebebiyle de vaka sayılarında büyük bir artış olduğu ve vefat sayılarının arttığı gözleniyor. Çok büyük ümitlerle başladığımız normalleşme sürecinin salgının artması sebebiyle tekrar sona ermesi ve kısıtlamalar yaşanmasının hem ülkemiz ekonomisine hem de esnafımıza çok derin yaralar açacağı aşikardır. Kısıtlamalar sebebiyle zor günler geçiren kahvehane ve kıraathane işletmecisi esnaflarımızın tekrar kapanmayı kaldıracak gücü kalmamıştır. Bu sebeple Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu ve federasyona bağlı meslek odaları olarak aldığımız karar doğrultusunda yarından itibaren ülke genelindeki tüm kahvehane, kıraathane ve kafelerimize en az 2 doz aşı olmayan vatandaşlarımızı kabul edemeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyor, salgın ve hastalıkların sona ereceği güzel günler diliyoruz.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aşı olmayanlara kısıtlama getirilip getirilmeyeceğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakan Koca, “yan yana oturulacak yerlerde aşı olmayanlardan PCR testi istenebileceğini” açıkladı. Sinemaya, tiyatroya gitmek istiyorum, uçağa, şehirlerarası otobüse bineceklerin de aşı olmadılarsa PCR testi istenebileceğini belirtti
aşı yasak