Yargıtay’ın cezayı onama kararına Somalılar tepkili

Soma Katliamı’nda oğlunu yitiren İsmail Çolak, Yargıtay’ın Soma kararını onamasına “2014’teki acımızı adaletsizliklerle tekrar yaşattılar” sözleriyle tepki gösterdi.

SİYASET 10.04.2022 11:49

Yargıtay’ın cezayı onama kararına Somalılar tepkili

Abone Ol google-news

Yunus YANIK

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 13 Mayıs 2014 yılında 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın düzeltilerek onanmasına oy çokluğuyla hükmetti. 16 Haziran 2021’deki duruşmada madenin patronu Can Gürkan’a verilen 20, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası onandı.

Ormanoğlu ve Kurt’a verilen iki yıl süreyle kontrol teşkilatı başmühendisliği görevini yapmalarının yasaklanması kararı ise bozuldu. 2020 yılındaki infaz düzenlemesinden yararlanan Gürkan, yaklaşık 2,5 yıl daha hapis yatacak. Oy çokluğuyla çıkan karara daire başkanı Ahmet Er ve üye hakim Nadir Güngüneş şerh düştü. Sanıkların olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması gerektiği yönünde görüş bildiren Er ve Güngüneş’e göre, sanıklar 301 kez öldürme ve 167 kez yaralama suçundan binlerce yıl hapis cezasına çarptırılmalıydı. Er yaptığı açıklamada, Can Gürkan’ın maden ocağındaki yüksek riski bilmesine rağmen ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ettiğini ve bu nedenle olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

ADALET HERKESE LAZIM OLACAK

Soma maden katliamında oğlunu yitiren İsmail Çolak ise Yargıtay’ın onama kararına şöyle tepki gösterdi: “Adaleti olmayan ülkede adalet aradık. Maalesef adaleti yerini bulmadı. Daha önce de biliyorsunuz bu karar bozulmuştu. Can Gürkan’ın kasıt ile öldürmekten yargılanması talep edilmişti, ancak buna Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Üyeleri değiştirdiler, konunun üstünü kapadılar. Bir kez daha bizi hayal kırıklığına uğrattılar. 2014’teki acımızı bu kez adaletsizliklerle yaşattılar. Maalesef adalete güvenimiz kalmadı. Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Umarım Anayasa Mahkemesi’nde istediğimiz kararlar çıkar, ki orada da bu tür buna benzer kararlar çıkar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeyi düşünüyoruz. Umarım bizim aradığımız adalet gerçekleşir. Bir gün biliyorum ki bu adalet herkese lazım olacak. Burada Can Gürkan’ın 20 yıl ceza alması çok da inandırıcı gelmiyor bana. Zaten yattı, 2 yıl 6 ay. Şimdi kesinleşmiş cezası var. Yatar mı yatmaz bunu da bilmiyoruz yani” ifadelerini kullandı.”

SUÇLULAR YENİDEN YARGILANACAK

Avukat Can Atalay ise Can Gürkan’ın cezasının kesinleşmesinin ötesinde birkaç soruna işaret etti ve şöyle konuştu: “Soma Davası’na çok fazla müdahale yapıldı. Soma Davası, ‘Açık yargıya nasıl müdahale edilir?’ sorusunun cevabıydı adeta. Yüzlerce tanık ve sanık dinleyen, keşif yapan mahkeme heyetinin karar aşamasında görev yerleri değiştirildi. Yerine gelen heyet de yargılamayı olası kasıt ile öldürmekten değil, bilinçli taksirden yaptı. Karara 5 ay boyunca itiraz etmeyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 yargıçtan 3’ü değiştikten sonra karara itiraz etti. Ve bu 3 kişi terebaytlarca olan dosyayı 5 iş günü içerisinde ele alıp bilinçli taksirden yargılama yönünde karar verdi. Verilen bu son karar Türkiye’de adaletsizlik krizinin ne kadar derin olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye bir nebze dahi demokratikleştiğinde bu yargılama yeniden yapılacak. Bu suçları işleyenler yargılanacak. Burada bir politik mesele var ve bir avukat olarak benim, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağımızın ötesinde, politik bir iddia koymalıyız ortaya. Bu dava yeniden yapılacak.”

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir