Yardım kolileri sokaklara saçıldı

Beyza Coşkun / Mithat Yurdakul – Adıyaman’da depremzedelerin en büyük şikayetlerini; arama faaliyetlerinin geç başlaması ile su, temizlik, barınma ihtiyaçlarının karşılanmasındaki yetersizlikler oluşturuyor. Gelen yardımların dağıtımında organizasyonluklar dikkati çekiyor. Pek çok binanın enkaza döndüğü Karapınar mahallesinde Milliyet’e bilgi veren depremzedeler, yıkılan binalardan yakınlarının kollarının, bacaklarının görünmesine rağmen, buralarda bir arama kurtarma çalışması yapılmadığını dile getirdi.

“Arabamız var, sürecek herkes öldü, şimdi içinde yatıyoruz” diyen depremzede bir kadın, “Ekipler yeğenimin sesini duymuşlar, çıkartacaklardı, başka sokaktan biri geldi, ‘bizim binadan da ses geliyor 12 kişi var’ dedi. Kepçe benim yeğenimi bıraktı, diğerlerine gitti. O 12 kişi de enkaz altında kaldı, kurtarılamadı. Yeğenim de orada kaldı. Günlerdir bakıp ağlıyoruz. Anne babası sağ. İnsanın zoruna gidiyor. Sesimin çıktığı kadar bağırmak istiyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Adıyaman’da 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle yıkılan binaların enkazlarında devam eden arama kurtarma çalışmaları dron ile görüntülendi.

Kıyafet sokaklarda

Türkiye genelinde toplanan gıda ve giysi yardımları, diğer bölgelere göre gecikmeli de olsa, Adıyaman’a da ulaştı. Bazı dernekler, gıda ve temizlik malzemelerini, belli bir çizelge ya da sisteme bağlı olmadan, kuyruğa giren vatandaşlara dağıtırken, giysi yardımlarının büyük bir bölümünde herhangi bir denetim ve organizasyon olmaması dikkat çekti. Yol kenarlarına, enkazların civarlarına ya da sokak aralarında poşetlerle bırakılan giysiler, vatandaşlarca paylaşıldı. Bazı alanlara da giysilerin açık olarak döküldüğü görüldü. Buralara gelen vatandaşlar, yığılı haldeki giysi ve ayakkabıları aldı.

Çadır yetersizliği

Adıyaman’da evi yıkılan pek çok aile açık havada ya da arabasında gecelerken, AFAD ve Kızılay gibi kurumların çadırlarının bölgeye az sayıda kurulabildiği görüldü. Bazı enkazlarda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, göçükten yakınlarının çıkarılmasını bekleyenler, soğuk havada yaktıkları ateşin başına oturarak, enkaza sahip çıkmaya çalıştı. Bazı depremzedeler ise mezarlık çevresine kurulan çadırlara yerleşti.

Dükkanların tamamına yakının halen kapalı olduğu, pek çok yerde suyun akmadığı Adıyaman’da, tuvalet ve kişisel temizlikle ilgili altyapı da henüz kurulamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir