Yangınlarla mücadelede son durum! Bakan Pakdemirli ve Soylu açıklama…

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin açıklamaları şöyle:

Sıcaklık, düşük nem, yangının rüzgarını olumsuz olarak etkilediğini paylaşıyoruz. Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. Burada hem yangınlarla ilgili çalışmalar hem de ilgili kurumların hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 5 il, 18 ilçe, 99 köyde hasar tespit çalışmaları yapıldı.

Tarım sigortaları kapsamında bugüne kadar 555 ihbarın notunu aldık, çalışmalara devam ediyoruz. En kısa sürede bu ödemeler de yapılıyor olacak. Dün Kemerköy Termik Santrali’nde yangın tehlikesi atlatıldı. Yangın karşı tepeye atlayarak devam etti. Konuyla ilgili Enerji Bakanımız gerekli açıklamaları yaptı. İlk tespitlere göre çok önemli bir hasar almadan santral bu tehlikeyi atlatmış oldu.

Müdahalede araç sayılarımızı da hesaba katmamız gerekir diye düşünüyorum. Risk yönetimi çerçevesinde hava ve kara müdahale araçlarımızı hızlıca arttırdık. Toplam 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri destek veriyor. Farklı ülkelerden 23 hava aracı destek veriyor. Rusya’dan 5 tanker uçak, Ukrayna’dan 3 tanker uçak, İspanya’dan 1 amfibi uçak, Azerbaycan’dan gelen uçakla söndürme çalışmalarına devam ediyoruz.

Yanan yerler tekrar ağaçlandırılır. Başka amaçla kullanılamaz. Yangınlar soğutulduktan sonra en kısa zamanda hasar tespiti yapılacak. Yanan ağaçlar sahadan çıkarılacak ve ilk yağmurdan sonra fidan dikimi yapılacak. Yeni ağaçlandırma doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacak. Toplam 252 milyon fidanın şöyle bir önemi var, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için 3’er fidan. Yıl bitmeden dikeceğiz.

Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği’nin kurulmasının zamanı gelmiştir.

Orman teşkilatımız gerçekten dünyanın önde gelen kurumlarından bir tanesi. Bizim önemli varlığımız, mücevherimiz insan kaynağımız. 1666 noktada ilk müdahale ekibimiz var. 21 bin 90 personelimiz var. 4 bin 300’ün üzerinde yer müdahale araçlarımız var.

Orman yangınlarıyla mücadelede ilk kez İHA’ları kullandık. Dünyada bir görüşe göre birinci, bir görüşe göre ikinciyiz. İkinci olduğumuzu kabul edelim. Hiçbir ülkede kullanılmıyor.İHA’ların kullanılması son derece önemli.

Bu yıl 9 İHA, 10 drone ve insansız helikopterleri kullanmaya başladık. Teşkilatımızın hem yeşili koruma hem de yeşili arttırma görevi var. 19 yılda orman varlığımızı 2 milyon hektar arttırmıştır. Ağaçlandırmada Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sıradayız.

Eşi benzeri görülmemiş, bir olayla mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır rica ediyoruz. Ekibim yorgun ama hala motive. Alevlerle tek vücut savaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Resmi açıklamalara itibar edilmesine rica ediyorum.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları şöyle:

Bir taraftan yangınla mücadele aynı kararlılık ve aynı disiplinle devam ediyor. Diğer taraftan da vatandaşımızın yangından dolayı karşı karşıya kaldığı tüm meseleleri karşılamaya çalışıyoruz.

Şu ana kadar 54 ayrı birimden yangın sebebiyle 36.350 vatandaşımız tahliye edildi. Bunların bir kısmı KYK’nın misafiri oldu, bir kısmı konteyner ve çadırlarda barınıyor. Diğer bir kısmı da kendi aileleri, yakınlarıyla kalıyorlar.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili tüm birimler yangına karşı mücadelesini sürdürüyor. Muğla ölçeğinde 941 bina hasarlı tespiti yapılmıştır. Acil 156 bina yıkılacak durumda.

Çevre Şehircilik Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar 20 milyon lira yardım göndermiştir. AFAD ve diğer birimler tespit edilen zararlarla ilgili yardımlarını yapmaya başlamıştır.

Elektrik verilemeyen hatlar, ve 103 direğimizde hasar var. 552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir.

300 sağlık personeli sahada göreve devam etmektir. 35 ayrı mahal 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir.

Tüm ekiplerimiz tüm kurum ve kuruluşlarımız tüm güçleri ile sahada mücadele vermektedir. Zaman uzamasına rağmen tüm yorgunluklarına kadar azminden hiçbir eksiklik olmadan çabasını sürdürmektedir.

Bir ağaç bile yanmasın diye mücadelesini sürdüren bir anlayış sahada devam etmektedir. Hem havadan hem karadan büyük bir mücadele verilmektedir.

Provakasyon yapmak isteyenler, provokatif davrananlar var. sahada ve sahanın dışında motivasyon düşürmeye çalışanlar var. bunlara rağmen çabamız devam ediyor.

Bugüne kadar 3 binin üzerinde provokatif tespit bulundu, bunlarla ilgili işlemler yapılmaya başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir