Verimlilikte yeni fırsatlar

FATMA G. KABASAKALLI – Türkiye’nin 2030 Enerji Vizyonu ve Stratejisi kapsamında, 2024-2030 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planının hazırlık çalışmaları tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önümüzdeki 7 yıla yönelik enerji verimliliğine vereceği destekler, iş birlikleri ve hedefleri, ilgili tüm paydaşların önerileri alınarak, istişare toplantılarıyla şekillendi. Eylem Planı bu yıl içerisinde açıklanacak. Bakanlığın Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli, Milliyet Enerji’ye verdiği röportajda, yeni Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda dijitalleşme, teknoloji geliştirme ve start-up’larla iş birliğinin ön plana çıktığını söyledi.

Enerji yoğunluğu azaldı

Türkiye’nin 2020 yılından bugüne enerji yoğunluğunu yüzde 28’in üzerinde düşürdüğüne dikkat çeken Karaveli, 2021 yılında verimlilikte bir rekora imza attığımızı, yüzde 2,7 ile dünyada enerji yoğunluğunu en çok iyileştiren ikinci ülke olduğumuzu, 2022’de dünyada birinciliğe çıkacağımızı söyledi. Önümüzdeki aylarda ilk Eylem Planı’nın nihai sonuçlarının açıklanacağını da aktaran Karaveli, 2030’da enerji yoğunluğunu yüzde 35’lik azaltma hedefinin yakalanacağından emin.

Buğrahan Karaveli, küresel enerji maliyetlerindeki artışın Türkiye’ye yansıdığına dikkat çekerken, enerji talebinin yüzde 70’i, doğalgazın yüzde 99’u, petrolün yüzde 92’sinin ithal edildiğini, fiyatların da etkisiyle enerjide dışa bağımlılığın bu sene 105 milyar dolar civarı bir miktarın yurtdışına aktarılmasına neden olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin nüfusu büyüyen, enerji talebi artan ancak 2053 için net sıfır hedefi olan bir ülke olduğunu dile getiren Karaveli, bu noktada ülkemizin enerji verimliliği potansiyelinin ortaya çıktığını aktardı. Buğrahan Karaveli, şunları söyledi: “Enerji verimliliğinin rolü, net sıfır konseptinde, elektrifikasyon dönüşümü ile birlikte, talebi asgariye indirmek, asgariye indirilmiş talebi yenilenebilir başta olmak üzere temiz kaynaklarla karşılamak, bunları yaparken de sihirli nokta, sektörel olarak ayrılmayan bir teknoloji ekonomisi oluşturmak. Yani artık önümüzde, elektrikli araba, hidrojen, batarya depolama teknolojilerini içeren tamamen bir teknoloji dönemi var. Bütün yeni ve dijital teknolojiler enerji verimliliğine hizmet ediyor. Yeni gelişmeler sürüyor.”

Ar-Ge köyü kurma planı var

Plan için yapılan hazırlık toplantılarında start-uplara özel bir yer açıldığı dikkat çekerken, Karaveli bu toplantılarda çok önemli fikirler çıktığını da söyledi. Üzerinde tartışılan fikirler arasında, verimlilik konusunda çalışan startup’lara bakanlığın sağlayacağı destek planlarından da bahsetti. Karaveli, “Türkiye için bir enerji verimliliği enstitüsünün kurulması, enerji verimliliği Ar-Ge köyünün kurulması ve kim enerji verimliliğine dair bir uygulama geliştiriyorsa gelip orada uygulaması, küçük bir kentin olması, akıllı şehirlerden otonom ısınma sistemleri sağlayan hanelere kadar hepsinin çalışmasının orada yapılması dahil. Diğer taraftan yurtdışında çok kullanılan ve fikrin fikir için sermaye toplandığı, ürüne dönüştüğü uygulamalarda bakanlıklarla iş birliği halinde olunması da var. Zihin açıcı fikirler gelişti” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir