Küresel sorunlardan kaynaklı olarak sıfır araçta bulunurluk problemi devam ediyor. Piyasada istediği ya da herhangi bir sıfır araç bulamayan tüketiciler de ikinci ele yöneliyor. Ancak ÖTV beklentisi nedeniyle tüketiciler “bekle-gör” moduna geçti. Peki şu an araç almak mantıklı mı? Sektör temsilcileri ne diyor? işte detaylar…
İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASININ AĞUSTOS AYINDA DURGUN GEÇTİĞİ SÖYLENİYOR. PİYASADA SON DURUM NEDİR?
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel: “Son iki aydan beri Bayramdan sonra 2. el otomobil piyasası durgunluk yaşıyor. Bunda krediye erişimin zorluğu insanların tatil psikolojisinde olması en büyük etken diyebiliriz. Ama bizim beklentimiz en fazla 1 ay içerisinde tekrar satışların yükselerek eski rakamlarına gelmesini umuyoruz.
İKİNCİ EL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?
Fiyatlarda yüzde 3-5 aralığında bir gerileme meydana geldi. Ancak bu da kısa süre içerisinde kendini tekrar revize edecek. Döviz kuru düşmedikçe sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar devam ettikçe ikinci el fiyatlarının düşmesi beklenemez.
OTOMOTİVDE ÖTV İNDİRİMİ GELECEĞİNE YÖNELİK SÖYLENTİLER VAR. ÖTV İNDİRİMİ GELİR Mİ?
Bu süreçte ÖTV indirimi beklentisi müşteride fiyatların inmesi ile alakalı bir durum oluşturdu. Bu da satış rakamlarını etkiledi diyebiliriz. Ancak biz ÖTV ile alakalı bir indirim olacağını düşünmüyoruz. Alım yönünde ihtiyacı olan tüketicilerin de bir an önce araçlarını almalarını tavsiye ediyoruz.
TÜKETİCİLER ALIMLARINI ERTELEMESİN!
Son zamanlarda yapılan açıklamalar insanlarda beklenti oluşturdu. ‘ÖTV indiriminden dolayı fiyatlar düşer mi?’ diye araç alımlarını ötelediler. Bu ÖTV indiriminin olacağını düşünmüyoruz. Bu beklentide olan tüketicilerin alımlarını ertelememelerini tavsiye ediyoruz. Araç fiyatları döviz kuru düşmeden gerileyeceğini beklemiyoruz.
ÇİN- TAYVAN GERİLİMİ SONRASI ‘ÇİP’ SIKINTISI!
Zaten çip üretimi konusunda pandemi süresince otomotiv piyasası ciddi anlamda tedarik konusunda sıkıntı yaşadı. Gerilimin savaş boyutuna ulaşmadan sonlanmasını bekliyoruz. Bu çip konusunda sektörde kriz yaratır. Mevcut olan kriz üzerinde bir kriz yaratır. Rusya, Ukrayna savaşıyla ciddi anlamda tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Üstüne birde Tayvan krizi yaşanırsa büyük sıkıntı oluşur.
Sıfır aracın yeteri kadar piyasaya girmemesiyle alakalı bir etken olur. Siparişler gecikir sıfır araç bulunabilirliği zorlaşır. Bu da fiyatları olumsuz etkiler.
EN DÜŞÜK SIFIR OTOMOBİL FİYATI NE KADAR OLDU?
Yaklaşık olarak 400-450 bin bandında.”
4 İNTERNET SİTESİNE SORUŞTURMA AÇILDI! BU KONU HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?
Bu tarz büyük firmalar piyasamıza gelince ikinci el piyasasında bir dengesizlik meydana geldi. Bunu süper market, bakkal ilişkisi gibi de değerlendirebiliriz. Bu tarz firmalar piyasayı speküle ettiği sürece hem rakamların düşmesi de biraz zor olacak gibi gözüküyor hem de bizler gibi 70 bin tane 2. el otomobil satıcısının, küresel sermayelerin olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.
İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINDA DURGUNLUK VAR MI?
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç: ““Maalesef bayram öncesi durgunluk başladı. Fiyatlar çok yükseldi. Yükselmeden dolayı bayram öncesi durgunluk vardı. Şu anda maalesef günlük otomobil ticaret merkezlerimizde 600 işlem yapılırken, şu an 50-60 civarında zor oluyor.
ÖTV’DE DÜŞÜŞ OLACAK MI?
İnsanlar ÖTV indirimi gelecek diye beklenti içerisine girdiler. Biz ÖTV’nin düşeceğine inanmıyoruz. Çünkü şu anda bayilerde araçlar yok satıyor. Üretimden kaynaklanan sıkıntılar var. Üretim artar da piyasalarda araç bollaşırsa o zaman hem fiyatlar geri gelir hem de ÖTV düşüşü olacağını düşünüyoruz.
‘PİYASA YÜKSELMEYİ DURDURDU’
Şu anda piyasalar yükselmeyi durdurdu. Araç almanın zamanı diyoruz. Üretimden kaynaklanan maliyetlerin artması araç fiyatlarını geri getirmeyecektir. Ne zamanki dünyada üretim artarsa bunu ister çip krizi deyin, ister yedek parça krizi deyin bunlar düzelmediği sürece piyasalarda araç fiyatlarının geri geleceğine inanmıyoruz.
REKABET KURULU SORUŞTURMASI HAKKINDA
Bence olması gerekli olan bir şey. Biliyorsunuz fiyatları internet siteleri artırıyor. Maalesef bunların da disipline edilmesi lazım e-ticaretin de devlet tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Herkesin istediği rakama alıp satmaması gerekiyor. Maalesef gerek Ticaret Bakanlığı gerekse Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlı olan esnafımızı incelemeye alıyor. Ama bu işi kayıtsız yapan binlerce insan var. Bunlara ceza kesilirse piyasanın rahatlayacağını ve fiyatların geri geleceğine inanıyoruz.
ÖTV İNDİRİMİ BEKLENTİSİ
Sıfır otomobillerdeki Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) düşeceğine yönelik beklentiler 2. el piyasasını durgunlaştırdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, “Hem vergi geliri kaybına yol açacak hem de ithal araç talebini arttırarak cari denge ve kur üzerinde olumsuz etki yapacak bir ÖTV indiriminin yapılması uzak ihtimal olarak gözüküyor” diye konuştu.
“2022 yılı Temmuz ayı itibari ile son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 79,60’a ulaşan enflasyon ve döviz piyasasındaki gelişmeler kişileri varlıklarını korumak telaşı ile yeni yöntemler bulmaya yöneltti” diyen Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, “Bu yöntemlerden bazıları gayrimenkul ve arazi satın alımı yapmak ya da “0” km otomobil alıp fiyatının yükselmesi sonrası 2. elde satmak şeklinde gerçekleşmekte” dedi.
Son günlerde yaşanan otomobil piyasasında satışların durgunluğu ve ÖTV indirimi beklentisi hakkında konuşan Öngel, “Fakat diğer yandan TUİK rakamları Ocak-Haziran 2022 yılında pazarın yüzde 35’e yakın yukarı yönlü bir değişim ile haberlerden farklı bir tablo olduğunu göstermekte. İkinci el piyasasında da rakamlar benzer şekilde. Söz konusu rakamlar ve içerisinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür göz önüne alındığında hem vergi geliri kaybına yol açacak hem de ithal araç talebini arttırarak cari denge ve kur üzerinde olumsuz etki oluşturacak bir ÖTV indiriminin yapılması uzak ihtimal olarak gözükmekte. Enflasyonist etkilerde göz önüne alındığında bu şekilde harcama arttırıcı bir politika için konjonktür uygun gözükmemekte” ifadelerini kullandı.