Van Gölü’nde kaçak göçmenlere geçit yok

Türkiye genelinde kaçak göçmenlerle uğraş sürüyor…

Bu kapsamda Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden Hakkari’nin Yüksekova ilçesine kadar uzanan 560 kilometrelik duvarın imali da süratle devam ediyor.

Duvarın Van’ın Çaldıran ilçesindeki 64 kilometrelik kısmın 40 kilometresi tamamlanırken, kalan 24 kilometrelik kısmın bu yıl bitirilmesi hedefleniyor.

7 tonluk bloklar kullanılıyor

Yüklenici firmalar tarafından kurulan beton santrallerinde üretilen 3 metre yüksekliğinde 2 metre 80 santimetre genişliğinde ve 7 ton tartısındaki beton bloklar, iş makineleriyle hudut sınırına yerleştiriliyor.

200’den fazla termal kamera kuruldu

Yapılan çalışmalarda şu ana kadar 26 mayın tarlası temizlenirken, duvar çalışmalarıyla birlikte İran hudut sınırında 250 optik kule inşa edildi ve bu kulelerin yüzde 95’i bitti. Kulelerin kimilerinde 16 kilometreye kadar cisim ve canlı tespiti yapılabiliyor. Kulelerin yanı sıra hudut sınırında 284 termal kamera bulunuyor.

Kıyı güvenlik 7/24 kontrolde

Türkiye’de denize kıyısı olan 4 bölge komutanlığına bağlı 85 üsse konuşlu Kıyı Güvenlik Komutanlığı, 27 Haziran 2020’de 61 kaçak göçmenin hayatını kaybettiği Van’da geçen yıl kuruldu. Karadan güvenlik güçlerine yakalanmamak için, göl üzerinden teknelerle Bitlis’in Tatvan ilçesine gitmek isteyen kaçak göçmenlere karşı Kıyı Güvenlik 14’üncü Küme Komutanlığı, 3 botla, 7 gün 24 saat kontrol yapıyor.

Göçmenler taşınabilir radarlarla tespit ediliyor

DHA’nın haberine nazaran takımlar, 95 kilometre menzili bulunan taşınabilir radarlarla yerleri tespit edilen, kaçak göçmenlere müdahale ederek geçişlerini engelliyor. Takımlar tarafından yakalanan göçmenler, Vilayet Göç Yönetimi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’ne teslim ediliyor. 2022’nin birinci 4 ayında ise hudutta 50 bin kaçak göçmenin geçişi engellendi, 761 organizatör yakalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir