Vampir kelebekler Beykoz’u istila etti

Türkiye’ye Gürcistan’dan giriş yapan ve özellikle son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde sıkça bulunan vampir kelebekler, İstanbul’da artmaya başladı. Görünüşüyle kelebeği andıran ancak istilacı bir böcek türü olan kelebekler, Beykoz’un Çukurca Mahallesi’ni de sardı. Gündüz saatlerinde her ağacın üstünde rastlanan kelebekler, akşamları da mahalleliyi balkonlarında rahat bırakmıyor. Durumdan rahatsız olduklarını söyleyen mahalle sakinleri bir önlem alınmadığını ve kendi imkânlarıyla ilaçlama yaptıklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kelebeklerin fazla olduğu, Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçelerde ilaçlama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

İNSANA ZARARI YOK

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, vampir kelebeklerin insana zararı olmadığını söyledi. Bu kelebeklerin Türkiye’ye özgü bir canlı olmadığına belirten Dikmen, şu bilgileri verdi:

“İstanbul’un her tarafına yayılmıyor ama Karadeniz iklimini andıran bölgelerde özellikle Şile, Beykoz, Sarıyer taraflarında daha fazla görülüyor. Bu tür böceklerin transferi genelde yabancı ülkelerden aldığımız ürünlerin üzerinde yumurtaların taşınmasıyla gelebiliyor. İnsana zararı yok ama bitki zararlısı. Bahçelerindeki bitkilerin ya da ektikleri ürünlerin bu böcekler tarafından zayıflatılması ya da hasara uğratılması söz konusu olabilir. Ne kaşındırıyor ne alerji yapıyor ne çocuklara başka bir hastalık bulaştırıyor. O yüzden insanların bu konuda içleri rahat olabilir. Fakat bunları önleyebilecek önlemleri de uygun şekilde ilaçlama yaparak ya da uygun şekilde önlemler alarak kendi bahçelerinde ve evlerde yapabilirler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir