Üst düzey kamu yöneticileri için kritik atama düzenlemesi

ANKARA Milliyet – Yapılan düzenleme ile TOKİ, TİKA, TÜİK gibi kurumların başkan yardımcıları, Sayıştay savcıları, Polis Akademisi Başkanı, bakanlık müfettişleri, genel müdür yardımcıları, bakanlık il müdürleri, il emniyet müdürleri, il müftüleri, vali yardımcıları ve kaymakamların da aralarında olduğu pek çok kişi, “üst düzey kamu yöneticisi” niteliği kazandı.

CHP, üst kademe yöneticilerin atama yöntemlerini düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin 2 sayılı cetvelinde yer alan kadro ve pozisyonlara ilgili yetkili makamın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı onayı ile atama yapılması hükmünü AYM’ye taşımıştı. Yüksek Mahkeme de söz konusu cetvelde yer alan kadro ve pozisyonların doğrudan Cumhurbaşkanı’nca atanması yerine bir başka yetkili makamın teklifine bağlı kılınmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Kararında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde üst kademe yöneticilerinin cumhurbaşkanı ile göreve gelip cumhurbaşkanı ile görevden ayrılması ilkesinin benimsendiğini hatırlatan AYM, aralarında üst düzey kamu yöneticisi niteliği taşıyan kadroların da bulunduğu 2 sayılı cetvel için Cumhurbaşkanı’nın atama yetkisinin bir başka makamın “teklifine bağlı” kılınmasının kabul edilemeyeceğini vurgulamıştı. AYM, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetmişti. Bu süre 1 Eylül’de sona eriyordu.

Bir gün önce yapıldı

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile üst düzey kamu yöneticilerinin atama usullerine ilişkin beklenen değişiklik yapıldı. Yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanmaları öngörülen 1 sayılı cetvelde yer alan kadro ve pozisyon gibi teklif üzerine onay ile atama yaptığı 2. sayılı cetveldeki kadro ve pozisyonlar için de doğrudan atama öngörüldü. Böylece 2. sayılı cetveldeki kadrolar da “üst düzey kamu yöneticisi” niteliği kazandı.

Kimleri kapsıyor?

2 sayılı cetvelde yer alan kadrolardan bazıları şöyle: Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu üyeleri, Diplomasi Akademisi Başkanı, TOKİ başkan yardımcıları, TÜİK başkan yardımcıları, Sayıştay savcıları, Bölge Kalkınma İdaresi başkan yardımcıları, TİKA başkan yardımcıları, Polis Akademisi Başkanı, bakanlık müfettişleri, Hazine kontrolörleri, Gelir İdaresi daire başkanları, SGK yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu başkan yardımcıları, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Vergi Denetim Kurulu başkan yardımcıları, Spor Toto Teşkilât Başkanı, Milli Piyango İdaresi Yönetim Kurulu üyeleri, KOSGEB başkan yardımcıları, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri, TÜBİTAK başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri, İŞKUR yönetim kurulu üyeleri, defterdarlar, bakanlık il müdürleri, il emniyet müdürleri, il müftüleri, vali yardımcıları, kaymakamlar, vergi dairesi başkanları.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir