GDC kapsamında Ubisoft ve Nvidia’nın yapay zekalı NPC’lerde attıkları adımları görmüş ve bunun oyun dünyasında bir devrimin ayak sesleri olduğunu sizler aktarmıştık. Benzer şekilde Microsoft, dinamik hikayeler ve AI NPC’ler için Inworld ile ortaklık kurduğunu duyurmuştu. Ancak şimdilik hiçbir büyük oyun şirketi yapay zekayı oyunlarına entegre edeceklerini veya bu temeldeki planlarını açıklamadı.
Yapay zeka genellikle arka planda
Görünüşe göre endüstrideki firmalarda bir ikilem söz konusu. Bazıları yapay zeka için heyecanlı olurken bazıları ise çekimser. Bu çekimserlik belki de yapay zeka sistemlerinin kendisinden kaynaklanıyor olabilir. Bilindiği üzere “halüsinasyon” sorunu bu sistemlerin temelinde var ve bunlar ChatGPT yanıtlarında kabul edilebilir olsa da video oyunları için kabul edilebilir bir şey değil.
Şirketlerin konseptten pazarlama sürümüne kadar oyun geliştirmelerine yardımcı olan Keywords Studios da fuarda deneysel oyunları Project AVA‘yı sergiledi. Bu projede yaklaşık 400 yapay zeka aracının kullanıldığı belirtildi. Keywords Studios’un oyun yapay zekası başkanı Stephen Peacock, üretken yapay zekanın fikir üretme, kodlama ve programcıların yeni bir oyun motoru kullanmaya adapte olmalarına yardımcı olduğunun altını çizdi. Peacock aynı zamanda yapay zekanın oyunlar için “hazır olmadığını” söyledi.
Project AVA kapsamında kostümler veya özel haritalar gibi oyun içi içerik oluşturmada yapay zekanın potansiyeline de dikkat çekildi. Ancak en nihayetinde Keywords’e göre yapay zeka araçları, şimdilik insanlarını yerini alacak seviyede değil.
Oyun içi yapay zeka örnekleri de var
Sonuç olarak üretken yapay zekayı, oynadığımız bir oyunun içerisinde görmemiz yakında gelecekte pek gerçekçi görünmüyor. Yani, oynadığınız hikaye size göre şekillenen kişisel bir hal almayacak. Veya bir süre yapay zekalı NPC’lerle dolaşmayacaksınız. Bunlar olana kadar geliştiriciler, işin perde arkasında iş akışlarına yapay zekayı entegre etmeye başlamış durumda. Bu, oyun geliştirme süreçlerini ve maliyetleri düşürmeyle sonuçlanabilir.