Üniversiteliler iyilik hareketinin öncüsü

Namık Durukan Adıyaman – “Çağdaş Adıyamanlılar Platformu” üyeleri ve bölgeye gönüllü olarak gelen Marmara Üniversitesi öğrencileri, yurt dışından bağlantılı oldukları bilişim teknolojilerinden öğrenciler, mühendislerin de katkılarıyla depremin ilk günlerinde bir ihbar hattı oluşturdu, yapay zeka destekli çalışmalar ile enkazlardaki yaşam belirtileri tespit edildi.

Hareketin üssü oldu

Yardım hareketinin merkez üssü ise Osman Tolu’nun sahibi bulunduğu 93 yıllık Osmanoğlu Lokantası oldu. Deprem gecesi hasar gören evlerinden sağ çıkmayı başardıktan sonra işyerine koşan Osman Tolu, depremzedelere kapısını açtı. Tolu’nun da içinde yer aldığı Çağdaş Adıyamanlılar Platformu (ÇADAP) aracılığıyla Avrupa ülkelerindeki bilişim teknolojileri öğrencileri ve mühendislerin katkıları ile ihbar hattı oluşturuldu. Yapay zeka destekli çalışmalar sayesinde şehirdeki enkazların hangisinde yaşam belirtisi olduğu AFAD’a aktarılarak yüzlerce kişi kurtarıldı.

Çelik konstrüksiyondan oluşan işyerinin inşaasının 1,5 yıl sürdüğünü, depremde hasar görmemesi nedeniyle kentten ayrılmaya çalışanların yollar kapalı olduğu için ilk olarak lokantasına sığındığını aktaran Tolu, “Güvenli olduğu için her geçen gün sığınanların sayısı arttı. İkinci depremden sonra bazı özel hastaneler boşaltıldı. O özel hastanelerdeki sağlık ekipleri de buraya geldi. Marmara Üniversitesinden çok büyük destek gördük. Ben de buradaki işletmenin bir bölümünü depo haline getirerek özellikle köylere, mezralara kendi çabamızla araçlarla yardım götürdük” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir