Tuzu kaçan yemeği kurtarmak meğer çok kolaymış! İçine bir tutam atınca anında dengeliyor

Güzel bir yemek yapmak için oldukça fazla emek sarf ederiz ancak bazen tuz yerine attığımız şekerler, bazen de attığımız tuzu unutup yemeğe tekrar tuz eklememiz lezzette bozulmalar meydana getirebilir. Böyle durumlarda artık üzülmeye gerek yok, çözümü oldukça basit.

BOL TUZLUYSA: PATATES

Elimizin ayarını kaçırmış ve yemeğinizi tuzlu yapmış olabilirsiniz. Paniğe gerek yok. Eğer yaptığınız yemek bir sulu yemek türüyse çözüm çok basit. Bir patatesi alın ve soyun. Soyduğunuz patatesleri dört parçaya bölün ve yemeğinizin içine atın. Patatesler yemekte bulunan fazla tuzu emerek, tuzun dengelenmesine yardımcı olur.

ŞEKER YÖNTEMİNE ŞAŞIRABİLİRSİNİZ

Evet, yanlış duymadınız. Tuzu fazla olan yemeklerin kurtarıcılarından biri ise şekerdir. Tuzlu bir yemeğin tam zıttı olan şekeri kullanmak, dengeleme işlemi için ideal bir çözüm olabilir. Tuzu fazla olan yemeğinize 1 küp şeker veya 1 çay kaşığı şeker kullanabilirsiniz. Yalnız bu nokta da tuzu dikkatli kullanmak oldukça önemli. Şekerin ölçüsünü geçirdiğiniz takdirde yemeğin lezzetinde bozulmalar meydana gelebilir. Tuzlu yemekler için şeker atma yöntemi genellikle zeytinyağlısı yapılan taze fasulye ve barbunya gibi yemeklerde kullanılır.

ÇORBA TÜRLERİNDE YOĞURT

Tuzu fazla olan yemekler hatta çorbalar için genellikle yoğurda başvurulur. Çorbanızda salça, domates veya bu tür bir sos kullanmıyorsanız yoğurt yardımcı olabilir. Bir kâse içine biraz yoğurt ve çorbanın suyundan ekleyin. Yoğurt ve çorbanın suyunu iyice karıştırıp ılık bir sıcaklık elde ettikten sonra tencereye dökebilirsiniz. Bu yöntem çorbanıza terbiye kıvamı da verecektir.

ETLİ YEMEKLERDE SÜT!

Tuzu fazla olan yemeğe süt mü katılır demeyin. Süt etli yemeklerin yanı sıra çorba ve bazı sulu yemeklerde de sıkça kullanılır. Kullanıldığı yemeklerin lezzetini artıran süt tuzu fazla olan yemekleri dengelemek için de harika bir çözümdür. Bir kâse içinde süt ve yemeğin suyunu karıştırın. Bu karışım ılındığı zaman tencereye döküp karıştırabilirsiniz. Bu sayede yemeğinizdeki fazla tuz dengelenmiş olacak.

SİRKE VE LİMON

Sirke ve limon suyu, tuzun alkali yoğunluğunda denge sağlar. Bu dengeyi, içerisindeki asidik yapıları sayesinde gerçekleştirir. Tuzu fazla olan yemeğinizin içerisine 1 yemek kaşığı sirke veya 3 – 4 damla limon suyu kullanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde yemeğinizi de kurtarmış olacaksınız.

FAZLA TUZ KONUSUNDA HASSAS OLUN

Tuzu gerekli miktardan fazla kullanmak hipertansiyon başta olmak üzere, vücutta da sodyum biriktirerek dehidrasyona sebep olur. Ayrıca fazla tuz tüketimi; kalp yetmezliğine, böbrek hastalarına, eklem yangısına sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir