Türkiye’nin IQ’su dünyaya yayılacak

Birçok sektörde bırakın günleri saatleri; dakikalar, saniyeler kritik önemde. Ancak öyle bir alan var ki, saliselerle yarışılıyor. O da finansal teknoloji alanı. Bu yüzden sermaye piyasası işlemlerinde anlamlı veriye ulaşım hızı ve kesintisizlik kritik önemde. Bu alanda global çözümlere imza atan Türk şirketi Matriks Bilgi Dağıtım A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gülerman, “Bu şirketi 2003’te bir veri dağıtım firması olarak yüzde 100 Türk sermayesiyle kurduk. Hızlı dönüşümün ardından önce finansal çözümler sunan bir yazılım evine; ardından da uçtan uca çözümler sunan bir finansal teknoloji (FinTek) firmasına dönüştürdük” dedi. Matriks hisselerinin yüzde 41.32’si halka açık olarak Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görüyor.

İlk örneklerden biri

2005’ten itibaren mobile yoğunlaşan şirket, sadece Türkiye’nin ilk canlı veri ile işlem yapılan mobil uygulaması Matriks Mobile’ı ve başta havacılık olmak üzere birçok farklı sektörde uygulama geliştirdi. IQ ürün ailesinin parçası olarak geliştirilen Matriks Mobil IQ ise, mobil cihazlardan finansal verilerin takip edilmesine, analiz ve işlem yapılmasını mümkün kılıyor. Hali hazırda birçok aracı kuruluş bu sistemi kullanıyor.

Yazılımcı ağırlıklı

Reha Gülerman, 19 ortaklı Matriks’in 104’ü yazılım ve Ar – Ge ekibi olmak üzere 185 çalışanı olduğunu kaydetti. Şirket bir yandan Türkiye ve dünya finans piyasalarında oluşan verileri, kullanıcılarına analiz imkanıyla birlikte sunuyor. Yaptıkları işin, kendileri açısından veri dağıtımının çok ötesinde olduğuna dikkat çeken Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar ise, Türkiye’de finansal okuryazarlığın gelişmesinde aktif rol aldıklarını anlattı. Tutar, şöyle konuştu:
“Borsa İstanbul ve üniversitelerle yapılan iş birlikleri sonucu kurulan Finans Laboratuvarları sayesinde, özellikle bireysel yatırımcıların bilinçlendirilmesini çok önemsiyoruz. Bu paralelde Matriks Akademi çatısı altında çalışmalar yürütüyoruz.” Tutar’ın ifadelerine göre Matriks’in gelişim çizgisinde, kurumsal – bireysel ayrımı gözetmeden ve özellikle bireysel kullanıcılarla kurduğu bağ büyük önem taşıyor.

Yeniliklere imzasını attı

*Türkiye’de algoritmik işlem olanağı sunan ilk uygulamayı tasarladı.
*Türkiye’de geliştirilen ilk mobil finansal veri izleme ve işlem platformunu yaptı.
*BIST için ilk yerli piyasa yapıcılık ürünü kullanıma sundu.
*İzmir Vadeli İşlem Borsası’nda işlem yapılabilmesi için e – işlem altyapısını kurguladı.
*Avrupa’nın ilk enerji opsiyonları için OTC işlem platformunu oluşturdu.

Hedef küresel oyuncu olmak

Sağladıkları altyapı ile rakiplerinden ayrıştıklarını, 2020’de; büyük veri (bigdata) ve yapay zekanın (AI) hayatımıza girişi ile yeni nesil yatırımcılara yenilikçi ve bütünleşik bir deneyim sunan MatriksIQ’yu geliştirdiklerini anlatan Tutar, şöyle konuştu:
“BİST’in yanı sıra kripto para borsaları için de işlem olanaklarının mevcut olduğu MatriksIQ, algoritmik işlem özellikleri ve kullanıcılara sağladığı özelleştirme özgürlüğüyle öne çıkıyor. Bu ürünü, önümüzdeki yıllarda yabancı borsa ve piyasalardaki işlem olanaklarının zenginleştirilmesiyle birlikte, dünya çapında kullanılan bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir