Türkiye’den İsviçre’ye sert çağrı! Erdoğan’ı hedef alan skandalın ardından harekete geçildi

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, büyükelçiye Türkiye’nin faillerin tespit edilmesi talebini iletti.

Zürih’te önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan maket yakma ve pankart açma eylemi düzenlenmişti. Eylemde, terör örgütü PKK destekçileri de yer almıştı. İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Ruch, dün Bakan Yardımcısı Bozay tarafından Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi. Görüşmede, Büyükelçi Ruch’a Cumhurbaşkanı’nı hedef alan bu saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu aktarıldı.

‘SORUŞTURMA’ ÇAĞRISI

Bu tür saldırılara müsaade edilmemesi gerektiğinin altı çizildi ve olaya ilişkin soruşturmanın başlatılarak, faillerin tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin süratle yapılmasına ilişkin Türkiye’nin talebi büyükelçiye iletildi.

‘ŞİDDETLE KINIYORUZ’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İsviçre’de terör örgütü PKK yandaşları tarafından Türk bayrağını ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan çirkin saldırıyı lanetliyoruz. İsviçre makamlarının bu alçak eyleme göz yummasını şiddetle kınıyoruz. İsviçre makamlarını terörle ve nefret suçlarıyla mücadele konusunda kararlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Zürih’teki provokasyonu kınarken, terör örgütü PKK yandaşlarının bu eylemlerine izin veren İsviçre makamlarını hukuka uygun hareket etmeye davet etti. Tunç, “İsviçre’den beklentimiz bu eyleme katılanların ve destek verenlerin yargı önünde hesap vermesinin sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı. 

TEHLİKEYİ FARK ETTİLER

Avrupa Polis Teşkilatı “Europol”ün, Avrupa Birliği’nde (AB) terörün durumu ve eğilimlere ilişkin yayımladığı raporda, terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki faaliyetleri ve Suriye’deki kolu YPG ile bağlantılarına dair ayrıntılara yer verildi. DW Türkçe’nin aktardığı 2022’ye ait verileri içeren rapora göre, AB’nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK, AB ülkelerinde yıllık para toplama etkinlikleriyle büyük mali kaynak yaratıyor. Raporda, çeşitli faaliyetlerden elde edilen mali kaynağın “Kürt bölgelerine insanî yardım ve Suriye’deki YPG milislerinin finansmanı için kullanıldığı” belirtildi. PKK’nın, Suriye’deki YPG ile bağlantısına da işaret edilen raporda, örgütün Avrupa’da, Irak, Suriye ve Türkiye’deki operasyonlara destek için eleman toplama, mali faaliyetler ve propaganda çalışmalarına odaklandığını kaydetti. Europol, AB ülkelerinde vatandaşlığı ya da süresiz oturma izni bulunan PKK üyelerinin silahlı çatışmalara katılmak üzere Suriye ve Irak’a seyahat ettiğine, ayrıca örgütün AB ülkelerindeki aşırı sol ve anarşist gruplarla yakın bağlantıda olduğuna da işaret etti. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir