Türkiye’den Disney Plus’a Ata tepkisi! Geldikleri gibi giderler

Türkiye’de geçen yıl yayına başlayan ve abone sistemiyle kazanç sağlayan dijital platform Disney Plus, oyuncu Aras Bulut İynemli’nin başrolünü üstlendiği Atatürk dizisini duyurmasının ardından yerli içeriklerini platformdan kaldırma kararı aldı. “Atatürk” dizisini yayınlamama anlamına gelen bu karara çığ gibi tepki geldi. Konuyla ilgili #BoykotDisneyPlus, #Disneyiptalet ve #Disneyboykot gibi hashtag üzerinden karara tepki gösteren tweet sayısı 20 binin üzerine çıkarken Twitter gündeminde trendlerde birinci sırayı koruyor. Disney’in Atatürk dizisinin yayınının iptaline ilişkin karar konuşulurken bir Ermeni haber sayfasının “Disney’in Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz” paylaşımı da tartışmalara neden oldu.

‘BU KARAR UTANÇ VERİCİ’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, platformun “Atatürk” dizisini yayınlamadan yayından kaldırmasına sert tepki göstererek, kararı kınadı. Dizinin yayından kaldırılmasını utanç verici olarak nitelendiren Çelik, paylaşımında, “Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD’deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın” dedi.

Çelik, CNN TÜRK canlı yayınında da “Hastalıklı lobinin baskısına boyun eğiyorlar. Yaptıkları yok hükmünde ama saygısızlığa göz yumulmaz. Atatürk ile ilgili bu faaliyetleri sürerse herhangi bir şekilde Türkiye’nin kurumları ile iş yapması söz konusu olmaz” ifadelerini kullandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ise Çelik’in paylaşımını, “Geldikleri gibi giderler…” notuyla retweet etti.

Türkiye’nin Ermenistan ile Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç da, paylaşımında, “Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine zarar vermek için Erivan’da Nemesis sözde anıtını diken zihniyet ile Disney+’ın Atatürk dizisi için yine aynı amaçla baskı yapan zihniyet aynıdır. Yapıcı çabalara destek vermek yerine, bu yıkıcı zihniyete teslim olunmasını kabul etmiyorum” dedi.

BOYKOT ÇAĞRISI

CHP Grup Başkanı Özgür Özel de “DisneyPlus’ın Atatürk” dizisini yayından kaldırmasını kınıyoruz. Platformun bu tutumu en ağır şekilde karşılık bulacak” diye tepki gösterdi.

CHP Milletvekili ve Türkiye’nin eski ABD Büyükelçi Namık Tan da, paylaşımında tepkisini şöyle dile getirdi: “CHP, kurucusuna ve ülkemizin büyük önderine yönelik bu çirkin ve haksız girişime kayıtsız kalmayacaktır. Bizler başta kendi partimizin üyeleri ve seçmenleri olmak üzere, tüm vatandaşlarımızı, Disney+ platformunu boykot etmeye, üyeliklerini aboneliklerini sonlandırmaya, yeni üye olmayı düşünenleri ise vazgeçmeye davet ediyoruz.”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çekilen dizinin diaspora ve lobi faaliyetleriyle engellenmesi asla kabul edilemez” dedi.

 

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Disney Plus hakkında inceleme başlatılacağını duyurarak şu açıklamayı yaptı: “Disney+ isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan ‘Atatürk’ dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır.”

 180 DERECE BİRDEN DÖNDÜLER

Disney Plus Türkiye, geçen ay 6 bölümlük “Atatürk” dizisinin, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyada yayınlanacağını açıklamıştı. Ama Amerika Ulusal Ermeni Komitesi’nin Atatürk’ü karalama kampanyası yeniden alevlenince, dizinin sadece Türkiye’de izlenmesi gündeme getirildi. The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner de dün “Değişiklik sonucunda 2 film olarak planladığımız ‘Atatürk’ün ilk TV özel versiyonunun FOX kanalımızda yayınlanmasının ardından, iki film sinemalarda ve sonrasında FOX ekranlarında olacak” dedi. Disney’den edinilen bilgiye göre ise “Atatürk” dizisinin FOX TV’de yayınlanmasının Ermeni lobisiyle alakası yok!

DÜŞMAN LOBİLER İŞ BAŞINDA

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Atatürk dizisinin Disney Plus’ta yayınlanmaması için yürüttükleri kampanyaya destek verenlere teşekkür ederken, bunu bir zafer olarak niteledi. ABD’deki Rum, Yahudi, Kürt ve diğer cemaat örgütlerinden de destek alan ANCA, Türk siyasetçi Mehmet Öz’ün ABD Senatosu’na seçilmesini önlediğini de öne sürmüştü. 2015’te de ABD’de Carson City belediyesinin Atatürk anıtı yapılmasıyla ilgili önerisi, Ermeni lobisi ve Yunanlıların girişimleriyle reddedilmişti. Yunanistan’ın yanı sıra Kıbrıs Rum Kesimi de, “sözde soykırım” iddialarıyla Atatürk karşıtı propagandalar yapıyor.

ATATÜRK KİTAPLARI

Atatürk hakkında çok sayıda kitap yazıldı. Özellikle yabancı yazarlar, kaleme aldıkları kitaplarda Atatürk’e olan hayranlıklarını dile getirmekten sakınmadılar. İşte o kitaplardan bazıları:

*Rus ve İngiliz kökenli yazar Andrew Mango, 5 yıl boyunca araştırmalar yaparak “Atatürk, Modern Türkiye’nin Kurucusu” adlı kitabı yazdı. Mango, Büyük Önder’i araştırdıkça O’na olan hayranlığı arttı.

*Ünlü Türkolog Klaus Kreiser, “Atatürk” adlı kitabında Ulu Önder’i, “Bir kültür devrimcisi” diye özetledi.

*Paul Gentizon, “Mustafa Kemal ve Uyanan Doğu” adlı eserinde Atatürk’ü sadece Türkiye’nin değil tüm Doğu’nun lideri olarak görüyor.

*Willy Sperco, “Mustafa Kemal Atatürk 1881–1938” adlı kitabında, Atatürk için “Bir ulusun geleceğini tayin edecek güçte; azimli, kararlı ve onurlu bir insan” vurgusu yapıyor.

*Princeton Üniversitesi’nde Prof. Norman Itzkowitz, “Ölümsüz Atatürk” adlı kitabı kaleme aldı. Yazar, Atatürk’ün yaşamını çocukluk döneminden itibaren incelemiş.

*Benoist Mechin, “Mustafa Kemal, Bir İmparatorluğun Ölümü” kitabında, “Mustafa Kemal’in bir benzeri daha tarihte yoktur” diyor.

*Lord Kinross, “Atatürk, Bir Milletin Doğuşu” adlı eserinde Büyük Önder’in bütün hayatını tüm hatlarıyla anlatıyor. Kinross, bu eserler birçok ödül de aldı.

*İngiliz yazar H. C. Armstrong tarafından 1932’de kaleme alınan “Bozkurt” adlı kitap, Atatürk’ün sağlığında yayımlanan ilk biyografisidir.

‘YERLİ SERMAYEYLE ÇEKİLMESİ LAZIM’

*Abdullah Oğuz (Yapımcı, yönetmen, senarist): “Yapımcıyla platform arasında imzalanmış sözleşmeye bakmak lazım. Dünya hakları varsa sözleşmede ve hiçbir yerde oynatmıyorlarsa platformun ayıbıdır. Demek ki o kadar büyük bir baskı var ve Disney’in merkezi, Türkiye’deki kitlesini kaybetmeyi göze alıyor. Ben şu anda işgal dönemi merkezinde bir sinema filmi yapıyorum. Atatürk rolü için önerilere açığım.”

*Yiğit Güralp (Yaratıcı Yapımcı/Yazar): “Yurt dışı sermaye ile Cumhuriyet hikâyeleri anlatmak ütopik. Yabancı ve yerli dijital platformların içerik seçimlerinde sadece yapılmayan işlerde değil, yapılan işlerde de ideolojik öncelikler olduğu aşikâr. Atatürk’ün başrolde olduğu değil, öncüsü olduğu, etki ettiği, çevresinde gelişenleri konu alan, izini, gölgesini yansıtan anlatıları daha modern görüyorum. Böyle üç projem var.”

*Ömer Faruk Sorak (Yönetmen): “Türkiye’de tabii ki evrensel bir Atatürk filmi yapılabilir, hatta çoktan yapılmalıydı… Bu ülkede devletin de, özel sektörün de birleşerek yapması gereken en önemli film Atatürk filmiydi… Deep fake teknolojisi ile Atatürk’ün kendisi oynayabilir filmde.”

*Elif Dağdeviren (Yapımcı): “Umarım bir gün hakkıyla, bangır bangır bir Atatürk yapımı seyrederiz. Türkiye’de yapım, oyunculuk, yönetmenlik açısından hiçbir sorun yok. İstense ortalığı inletecek, izlenme rekorları kıracak işler çıkar. Sanat filminden popüler dizisine kadar… Hiçbir emperyalist güç, Atatürk – Türkiye başarısının kalıcı olarak hatırlanmasını istemez. Yani konu sadece Ermeni lobisi değil çok daha fazlası.”

Uğur Vardan (Sinema Yazarı): “Türkiye’de evrensel bir Atatürk filminin yapılması konusunda bakış açım, ‘Yerelden evrensele uzanma çabasıdır’. 600 yıllık bir padişahlık sistemini demokrasiye dönüştürmüş Atatürk’ü, insani yönleriyle yansıtan bir film. Doğru bakış açısına sahip bir senaryoyu etkileyici bir yapıta dönüştürecek bir yönetmene ihtiyacımız var. Atatürk’ü canlandıracak çok sayıda yetenekli oyuncumuz da var.”

Reha Özcan (Oyuncu): “Evrensel bir Atatürk filmi yapılacaksa bunun zaten Türkiye’de yapılabileceğini düşünüyorum. Atatürk rolünü Aras Bulut İynemli oynar.” –MÜJDE IŞIL

‘Neden bu kadar saçmaladın ya’

Disney’e Twitter’daki bazı tepkiler şöyle:

*Demet Akalın: “Bu doğruysa by by Disney!!!”

*Farah Zeynep Abdullah: “Disney Plus bu ülkede neden bu kadar saçmaladın ya!”

*Kaan Sekban: “Atatürk dizisini lobiye boyun eğip platformda yayınlamayacaklarsa ülkeden de bi zahmet defolup gitsinler.”

*Esra Özsüer: “Disney+’nın yayınlamadığı Atatürk dizisi Fox’ta yayınlanacakmış. Kimse Mustafa Kemal Paşa ile Türk halkı arasına mesafe koyamaz. Ancak @DisneyPlus artık TR’de müşteri bulamamalı. Türk halkının Ermeni lobisinden daha güçlü olduğunu anlamalılar.”

*Derya Savcı: “Ata’mızın dizisini kaldırarak Türkiye pazarından kayıp gidecek olan Disney seni izlemiyoruz.”

*Gökçe Katun: “Ermeni lobisinin baskılarıyla Atatürk dizisini yayınlamaktan vazgeçen Disney+’ya tepkinizi koyun, üyeliğinizi iptal edin.”

*Burcu Kurt: “Disney+’nın skandal hareketine karşı üyelik iptalinin hafif bir tepki olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu kadar rahatsız olan bir platforma karşı hükümet nezdinde yaptırım uygulanmalı ve belki de Türkiye’de olmalılar mı konusunu yeniden gözden geçirmeliyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir