Türkiye adım adım spor ayakkabı üssü oluyor

Hanife Baş – Ayakkabıda pandemiyle beraber öne çıkan spor giyim trendi sürerken, Türkiye spor ayakkabı üretiminde de üs haline geliyor. Yerli markaların üretimleri yanında dünyaca ünlü markalar Skechers, New Balance ve Puma üretimlerini Türkiye’de yaptırıyor. Nike ve Adidas’ın da pandemi öncesi konuşulan Türkiye’de üretim yapma planlarını yeniden gündemlerine almaları bekleniyor.

Yurtdışından talep arttı

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye’de ayakkabı sektörünün büyüklüğünün 9 milyar dolar olduğunu belirterek, “Pandemideki trend sürüyor. Spor ve rahat giyim yaygınlaştı. Türkiye’de üretilen ayakkabının yüzde 70’i spor ayakkabı tarzında. İnsanlar rahatlığa alıştı, bu tarz giyimin önü açık” dedi.

Ayakkabı sektörünün ihracatında da artış olduğuna işaret eden Çetin, “Sektör büyüklüğünün 1 milyar doları ihracattan geliyor. Dünyada tedarik zincirlerindeki değişiklik de sektörümüze yaradı. Yurtdışından özellikle Avrupa ülkelerinden ayakkabı talebi arttı. Bu nedenle ihracatta da geçen yıla göre yüzde 23’lük artış yaşanıyor. Sektör olarak önceden cari açık verirken, artık cari fazla veriyoruz” diye konuştu.

Çetin, Türkiye’nin deri ayakkabıda önde olduğunu, spor ayakkabıda da son dönemde çok büyük gelişmeler gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Dünya devleri de üretim başlattı. Skechers, New Balance, Puma Türkiye’de üretim yapıyor. Pandemi öncesi Adidas ve Nike’ın üretimi konuşuluyordu. En azından Türkiye’de satılan ürünlerin üretiminin burada yapılması konusunda. Bu tekrar gündeme gelebilir. Spor ayakkabıda hem yan sanayi oluştu hem de bu türe özel tabanlar artık yapılıyor. Spora artık ciddi kayış var. Türkiye’de üretilen ayakkabının yüzde 70’i spor ve günlük ayakkabı. Pandemideki spor giyim trendi sürüyor. İnsanlar artık rahat giyimi önemsiyor.”

540 milyon çift

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, pandemi nedeniyle tedarik zincirlerinde oluşan değişimin Türkiye’ye yaradığını kaydederek, “Türkiye’de 540 milyon çift ayakkabı üretimi var. 2021’de 335 milyon çiftlik ihracat yaptık. Özellikle Avrupa’dan talep çok arttı. Üretim kapasitesi daha fazla olsa daha fazla ihracat yapardık. Üretimde dünyada altıncı, ihracatta dördüncü sıradayız. Pandemi sonrası pazarımız da çeşitlendi. Önemli pazarlarımız Rusya, Ukrayna ve Irak’ta sorunlar olsa da farklı ülkelerle bu açığı kapattık. Avrupa’dan yoğun talep alıyoruz. Pandemi öncesinde her yıl ihracatımız yüzde 10-15 arasında artıyordu. Artık bu rakamlar yüzde 23’lere çıktı. Bu rakamı yüzde 30-35’lere yükseltebiliriz. Spor ayakkabı modası da sürüyor. Bu alanda her geçen gün kapasiteler artıyor” diye konuştu.

İstihdam deposu oldu

Berke İçten, sektörün çok emek yoğun olduğunu da hatırlatarak, şöyle konuştu: “350 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Daha fazla insana da sağlayabiliriz. Sektörde kalifiye eleman eksiği var. Ne kadar makineleşme olsa da ayakkabıda insan emeği önemli” dedi.

Rakamlarla ayakkabı sektörü

– 9 milyar dolarlık büyüklüğü var

– 350 bin kişiyi istihdam ediyor

– Yılda 540 milyon çiftlik üretim var

– 1 milyar dolardan fazla ihracat yapıyor

– İhracatta dördüncü sırada

– Türkiye dünyada üretimde altıncı sırada

– 200 ülkeye ihracata yapılıyor

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir