Aydın Hasan – Yunanistan’ın F-16 Blok 72 modernizasyonu, Fransa’dan Rafale alımı ve F-35 satın alma girişimi ile Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı hava üstünlüğü kurma planları, Türk SİHA’larının sayısının artması ve yeni versiyonlarının geliştirilmesi ile bozuldu.
F-16 savaş uçakları, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ana vurucu gücünü oluşturuyor. Resmi rakamlar açıklanmadığı, kaza kırım gibi nedenlerle devre dışı bırakılanlar olduğu için bugün envanterde yer alan F-16 sayısının 245 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, 30’un üzerinde de modernize edilen F-4 2020 savaş uçağına sahip. Türkiye, 2020 yılların sonu ve 2030’lu yıllarda hava taarruz gücünü ağırlıklı olarak TF-X ve F-35 jetlerine göre planladı. Ancak ABD, Rusya’dan S-400 savunma sistemi alması nedeniyle Türkiye’yi F-35 programından çıkardı. Türkiye ise milli muharip uçağı 2030 yılında envantere almayı planlıyor. Yunanistan, Türkiye’nin ABD’den uçak ve kit satın olma yoluyla 120 F-16 Blok 70’i envantere almasını da engellemek istiyor. Böylece havadan havaya muharebe gücünde Türkiye’ye karşı teknolojiye dayalı bir üstünlük kurmayı amaçlıyor.
Yunanistan’ın gücü
Yunanistan, lobiler aracılığıyla Türkiye’ye blok kiti ve F-35 satılmasını engellemeye çalışıyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD ziyareti sırasındaki temasları ile Kongre’deki konuşmasında bu istekleri bizzat dile getirdi.
Açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre; şu anda Yunan hava kuvvetlerinin envanterinde altı Rafale F3R jeti (18 de siparişi var), 145 F-16, 40 Mirage 2000 ve 33 F4 savaş uçağı bulunuyor. F-16 uçaklarından 84’ünün Blok 72 seviyesine getirilmesi çalışmaları sürüyor. Yunanistan 2027’den itibaren F-35 uçağına da sahip olmak istiyor.
SİHA gücü büyüdü
Savaş uçaklarında rekabet sürerken Türkiye, son yıllarda silahlı insansız hava araçlarında yakaladığı başarı ile hava gücüne yeni bir boyut kattı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde aktif olarak kullanılan SİHA sayısının 200’ü geçtiği tahmin ediliyor. Türk ordusunun kullandığı insansız hava araçları içinde Bayraktar’ın Akıncı ve TB2’si, TUSAŞ’ın Aksungur ve ANKA’sı, Vestel’in Karayel’i ile STM’nin kamikaze drone’u Kargu öne çıkıyor. SİHA’ların Ege ve Doğu Akdeniz’deki varlığı, Yunanistan’ı rahatsız ediyor. Yunanistan, her SİHA’ya karşı savaş uçağı uçurmanın maliyeti olduğu için bu uçuşlara istediği tepkiyi göstermekte zorlanıyor.
Bayraktar’ın Muharip İnsansız Uçak Sistemi-Kızılelma’nın 2023’te uçuşa başlaması planlanıyor. İnsansız savaş uçağı Kızılelma, Türkiye’nin hava gücüne destek olarak ek bir güç katacak. Aynı şekilde TB3’ün de önümüzdeki yıl semaya çıkması planlanıyor. Ayrıca Kızılelma ile TB3-Taarruzi İnsansız Savaş Uçağı, Türkiye’nin ilk amfibi ve en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu’ya iniş ve kalkış yapabilecek şekilde tasarlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da Yunanistan’a uyarılarını, MİUS-Kızılelma savaş uçağını imzaladığı programda yapması dikkat çekti.
Akar’dan ince mesaj
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın S-300 bataryaları ile Türk jetlerine radar kilidi atmasının ardından Eskişehir’den havalanan F-16 uçağı ile mesaj vermeyi tercih etmişti. Akar’ın mesajındaki incelikler dikkat çekti. Akar, Ege üzerinde 113. Filo’ya (Ceylan) ait F-16 savaş uçağı ile uçtu. 113. Ceylan filonun temel görevi keşfin yanı sıra önleyici olmak. Akar; Kaplan, Hançer, Kobra gibi avcı filo uçağını tercih etmeyerek Yunanistan’a Türkiye’nin saldırgan olmadığı ancak vatan menfaatlerinin savunmasında da kararlı olduğunun mesajını verdi.
8 ayda bin 123 taciz
Yunanistan’ın provokatif eylemleri Ege’de tansiyonu yükseltti. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yunanistan; bu yılın ilk 8 ayı içinde Türk hava sahası ile karasularına yönelik bin 123 tacizde bulundu. Yunanistan, geçen yıl bin 616 ihlal ve tacizde bulunmuştu. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, 15 Ağustos’tan bugüne kadar görev uçuşundaki Türk jetlerini 14 ayrı olayda toplam 3 bin 372 saniye radar kilidi atarak taciz etti. MSB kaynakları, taciz ve ihlallere misliyle karşılık verildiğini bildirdi.