İlkadım ilçesinde pazarlamacı olarak çalışan Ersel Sezgin, 16 Kasım’da Kılıçdede Mahallesi, İstiklal Caddesi’nde trafik ışıklarında beklerken, yakıt tasarrufu amacıyla kiralık kullanıldığı start-stop özellikli otomobili stop etti. Yoluna devam Sezgin, adresine gelen trafik cezası karşısında şoke oldu. Sezgin, çevredeki fahri trafik müfettişi tarafından kendisine ‘Kavşaklarda aracın motorunu durdurmak’ suçundan 196 TL ceza kesildiğini öğrendi. Sezgin, ödemesini yaptığı cezanın iptali için Samsun 1’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.
‘3 GÜNDÜR BU CEZAYA GÜLÜYORUZ’
Mahkemeden gelecek kararı bekleyen Sezgin, “Kiralık bir araç kullanıyordum. Otomobilin fabrika çıkışlı kendi özelliği olarak start-stop bulunuyordu. 4’lü kavşakta bekleme yaptığım esnada start-stop devreye girdi ve araç stop etti. Sonrasında trafikte yolculuğuma devam ettim. Yaklaşık 2 gün sonra posta yoluyla evime trafik cezası geldi. Ceza tutanağında, ‘Trafikte aracın motoru durdurmak’ ibaresi bulunuyordu. Arkadaşlarıma attım cezayı, böyle bir ceza var mı dedim. Arkadaşlarım güldüler, hepsi çok şaşırdı. Emniyete gidip cezayı sordum, polisler de bana güldüler. Adliyeye gidip cezaya itiraz etmek istedim. Memur arkadaşların da gülmesine sebep oldum. Cezayı yediğim günden beridir bu duruma gülüyoruz diyebilirim. 196 TL bir ceza ödedim, eğer karar lehime olursa parayı bana iade edecekler. Bu cezayı Türkiye’de yiyen belki ilk insan ben oldum” dedi.
BU CEZA İPTAL EDİLİR Mİ?
Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bir fahri trafik müfettişi gerçekte trafik kural ihlali olmadan görev alanına girmeyen bir şekilde ceza tutanağı düzenlerse o tutanak iptal edilir. Kasti olarak ceza uyguladıysa hakkında 3 ay hapis cezası verilecek şekilde soruşturmaya maruz kalabilir.
Bu nedenle ceza tutanağı ile karşılaşan sürücüler o trafik kusurunu yapmadıklarından eminlerse cezayı öğrendikleri yani kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün zarfında Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak iptali için dava açabilirler.
Burada önemli olan o tutanakta belirtilen tarihte ve yerde trafik suçunun işlenmemiş olmasıdır. Bunu kanıtlayabilecek olan her sürücü tereddüt etmeden sulh ceza hakimliğine dava açıp cezayı iptal ettirebileceği gibi o tutanağı düzenleyen kişi hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunabilir. Savcılık tutanağı düzenleyen kişiye ulaşarak konuyu soruşturur ve haksız yere tutanak düzenlenmişse düzenleyen fail hakkında ceza davası açılabilir.
Fahri trafik müfettişleri kural ihlali tespitini ihlal eder onu ceza tutanağına dönüştürmek Trafik Denetleme Şubenin görev ve yetki alanındadır. Araçlarda start stop özelliğinin olması herhangi bir şekilde kural ihlaline yol açmaz. Bu özellik olmayan araçlarda kavşaklarda, kırmızı ışıkta durabilir. Olanlar da durabilir. Ne var ki kavşakta gereksiz yere durup trafiği engellemek kural ihlali olduğundan bu durumda ceza tutanağı düzenlenerek sürücüye tebliğ edilir.
Trafik kural ihlali yapmadığını ispatlama hükümlülüğü sürücüdedir. Sürücüler kural ihlali yapmadıklarından eminler ve kanıtlayacak durumları varsa belgeleri ile Sulh Ceza Hakimliğine başvurup tutanağın kasti düzenlenip düzenlenmediği anlaşılıp bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir.”