TL mevduata yeni teşvikler

Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen uygulama talimatıyla kişisel varlıklar için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5’e yükseltildi. TL’ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında yapılan değişiklikle, TL’ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirildi. Merkez Bankası, ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların (KKM) TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırmış, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirmişti.

Komisyona düzenleme

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi. Komisyon uygulamasında, TL’ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

Uygulama talimatına göre, TL’ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100’ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100’ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL’ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

Çıkış adımları

Atılan yeni adımlarla TL mevduat desteklenirken KKM’den çıkışın özendirileceği yorumları yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz günlerde, KKM’den kademeli çıkış stratejisi uygulanacağını açıklamıştı.

İhracatçıya kolaylık

İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde kredi akışını rahatlatmak amacıyla da fatura muafiyet sınırı 250 bin TL’ye yükseltildi.

İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL’nin üzerinde kredi kullandırılması durumunda kredinin belirlenen harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekiyor, aksi takdirde bankalar kredinin yüzde 30’u oranında menkul kıymet tesis ediyor ve bu krediler, kredi büyümesi sınırına dahil oluyor. Sınırın yükseltilmesiyle ihracatçıya yeni bir kolaylık sağlanmış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir