Türkiye’nin 10 ilini vuran 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından iş dünyasının yardım çalışmaları son hızla devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), deprem bölgesine İstanbul Valiliği ile koordinasyon içinde öncelikli olarak hazır yemek, konserve, sandviç, paket ekmek, battaniye, kaban, hijyen ürünleri, jeneratör, bisküvi, aydınlatma malzemeleri ve kahvaltı paketleri olmak üzere 25 TIR malzeme sevk ediliyor. İTO’nun kurumsal olarak yapmakta olduğu ve İTO üyelerinden gelecek ayni yardımlarla ilgili Atatürk Havaalanı THY Kargo binasında, ‘İTO Deprem Koordinasyon Merkezi’ oluşturuldu.
Jeneratör sevki
İstanbul Sanayi Odası (İSO), üyelerinin katkıları ile deprem bölgesine gönderilecek yardımlar için Anadolu Yakası ve Avrupa yakasında iki ‘Yardım Toplama Merkezi’ kurdu. Yapılan açıklamada, “Bölgeye 115 adet jeneratör sevk edildi. Jeneratör sevkiyatı devam edecek. 648 adet tüp üstü soba ve ısıtıcı sevk edildi. Ek olarak 576 adet ısıtıcı daha sevk edilecek. 6 bin adet battaniye sevk edildi. Ek olarak 7 bin adet battaniye daha birkaç gün içinde bölgeye gönderilecek. Soğuk sandviç gönderildi” denildi. MÜSİAD da farklı şehirlerden 200’den fazla yardım aracını, iş makinelerini ve ihtiyaç malzemesi taşıyan TIR’ları ile 100 karavanı deprem bölgesine gönderdi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Fırıncılar Federasyonu işbirliği ile 81 ildeki Fırıncılar Odaları başta olmak üzere il ve ilçelerdeki fırınların ekmeklerini bölgeye göndermek için bir araya geldik. Gaziantep’te 12 tane büyük sanayi fırının faaliyete geçirilmesi konusunda girişimlerimiz sürüyor” dedi.
Akfen Holding, depremden etkilenen bölgelerdeki arama-kurtarma çalışmalarında kullanılması ve ihtiyaçların teminine yönelik AFAD’a 10 milyon TL’lik yardım yaptı. Nef Vakfı, battaniye, ısıtıcı, konserve, bebek mama ve bezi, kıyafet yardımı, iş kıyafeti, kürek, çapa, matkap gibi birçok ayni ve nakdi yardımı depremzedelere ulaştırdı.
Uçuşlar ücretsiz
Metro Türkiye, WFP ve şeflerle birlikte deprem bölgelerinde kurulan sahra mutfaklarında sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere 120 bin öğün için gıda tedariki sağlıyor. Eti de afet durumları için geliştirdiği bisküvileri bölgeye yardım amaçlı gönderiyor. Vodafone Türkiye ise STK’lara aktarılmak üzere 25 milyon TL değerinde bağış fonu oluşturdu. P&G, bebek bezi, hijyenik ped, afet çadırı, hijyen kiti, çamaşır deterjanı gönderdi. FLO ise afetzedelerin ayakkabı, çorap, atkı, bere ve mont ihtiyaçlarını karşılıyor.
THY ve Pegasus, deprem bölgesinden çıkmak isteyen vatandaşlara ücretsiz uçak bileti sağlıyor. THY vatandaşların 850 333 0 849 numaralı telefondan rezervasyon yapabileceğini duyurdu. Pegasus’un da mobil uygulamasından ya da flypgs.com’dan rezervasyon yapılabiliyor.
Öte yandan BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Türkiye’deki depremzedelere toplamda 50 milyon dolar gönderilmesi talimatı verdiğini açıkladı.
İş makinesi gönderiliyor
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) deprem bölgelerinde kullanılmak üzere iş makineleri, prefabrik konteyner, jeneratör gönderecek. İskenderun’daki çalışmalara destek veren Tosyalı Holding, 40’a yakın iş makinesini bölgeye yönlendirdi. Limak Holding ise deprem bölgelerine ekskavatör, iş makineleri, vinçler ve uzman kurtarma ekibini gönderirken, konteyner sevkiyatına başladı. Rönesans Holding vinç, ekskavatör, jeneratör, aydınlatma kulesi, jeneratör, konteyner gibi 100’ün üzerindeki araç ve ekipmanı bölgeye yönlendirdi. Fuzul Yapı ve Ege Yapı da deprem bölgesine iş makinesi gönderdi. DFDS, Pendik Limanı’ndan İskenderun Limanı’na ağır makineleri ve yardım malzemelerini ücretsiz taşıyor.
Ücretsiz kargo
Bazı kargo firmaları da depremden etkilenen bölgelere belirlenen ihtiyaçları ücretsiz olarak göndereceğini açıkladı. Bu kargo şirketleri şöyle: Aras Kargo, Yurtiçi Kargo, Sürat Kargo ve GKN Kargo.