Ticarete dev güncelleme 23.5 milyar sterlin

AYDIN HASAN Ankara – Müzakereler, Birleşik Krallık Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat arasında geçen hafta yapılan telefon görüşmesinde varılan mutabakat üzerine başlatıldı.

Birleşik Krallık – Türkiye Ortak Komitesi’nin toplantısı, dün Ankara’da başladı. Anlaşmanın, 2022’de 23.5 milyar sterlin’e ulaşan ve her geçen gün daha da güçlenen ticari ilişkileri desteklemesi hedeflendi. Yeni anlaşma, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrıldığı dönemden kalan ve hizmetler, dijital ticaret gibi temel alanları kapsamayan mevcut Birleşik Krallık – Türkiye ticaret anlaşmasının yerini alacak.

Dijital ticaret dahil

Yeni serbest ticaret anlaşması, dijital ticaret ve hizmetler gibi alanları da kapsayarak modern ekonomilere daha uygun bir 21. yüzyıl anlaşması yapmak için bir fırsat oluşturacak. Anlaşma, 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 30’dan fazla artışla 23.5 milyar sterlin’e ulaşan ve gelişen bir ticari ilişkinin üzerine inşa edilecek. Anlaşmanın iki ülke arasında ticari faaliyette bulunan işletmeleri daha etkin desteklemesi de planlandı. Birleşik Krallık İhracat Bakanı Lord Offord, bu ay yatırım ve ihracat fırsatlarını görüşmek üzere Türkiye’ye ziyarette bulunacak.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan bilgilendirmeye göre; Birleşik Krallık Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch, “Bu anlaşmayı Birleşik Krallık – Türkiye ticari ilişkilerini derinleştirmek, ekonomik büyümeyi hızlandırmak ve ülkedeki şirketleri desteklemek için kullanmayı dört gözle bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu. Birleşik Krallık Orta Asya ve Doğu Avrupa Ticaret Müsteşarı Kenan Poleo ise “Yeni serbest ticaret anlaşması, hem Türkiye hem de Birleşik Krallık’taki şirketleri daha avantajlı hale getirecek yeni alanları kapsamak için eşsiz bir fırsat yaratacak” dedi. Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris de, “Bu duyuru iki ülke arasındaki güçlü bağları daha da ileriye taşıma yolunda atılmış büyük bir adım” diye konuştu.

Dördüncü büyük ihracat pazarı

Türkiye, taşıt, giyim ve elektrikli aletler gibi ürün gruplarında Birleşik Krallık’ın en önemli tedarikçileri arasında yer alıyor. Türkiye, en büyük 4. ihracat pazarı olan Birleşik Krallık’a, elektrik jeneratörleri ve metaller de dahil olmak üzere 6.4 milyar sterlin değerinde ürün ihracatı gerçekleştiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir