Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Instagram e-ticaret kapsamında değil

Bolat, herhangi bir ticari işlemin elektronik ticaret kabul edilebilmesi ve Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alabilmesi için fiziksel olarak karşı karşıya gelinmeden veya telefon gibi doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi, alım satım sözleşmesinin elektronik ortamda yapılması ya da siparişin yine elektronik ortamda verilmesi gerektiğini belirtti.

Farklı iletişimle gerçekleşiyor

Instagram gibi sosyal medya platformlarının, işletmelerin ve bireylerin mal ve hizmetlerinin tanıtımına olanak sağladığını ifade eden Bolat, şunları kaydetti: “Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret          olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor.” 

Kayıt dışı gerçekleşiyor

Instagram üzerinden yapılan ve genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, “Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Bu satıcılara ulaşılması mümkün olmadığından, satış sırasında veya sonrasında ortaya çıkan problemlerde tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor” diye konuştu.

BM: IRKÇI ŞİDDETİ KIŞKIRTAN İÇERİKLERİN ARTIŞI KORKUTUCU 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, sosyal medya platformlarındaki ırkçı şiddeti ve nefreti kışkırtan içerik artışının korkutucu ve kabul edilemez olduğunu bildirdi. BM İnsan Hakları Ofisi, son dönemde sosyal medyada, ırkçı şiddeti ve nefreti körükleyici paylaşımların artmasına ilişkin, X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu. “Sosyal medyada ırkçı şiddeti ve nefreti kışkırtan içeriklerin artışı korkutucu ve kabul edilemez” ifadesinin yer aldığı paylaşımda, dijital platformların, ifade özgürlüğünü ihlal etmeden, BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne göre hareket etmesi gerektiğini belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir