Teröre karşı Irak ile ortak mücadele

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Kalkınma Yolu Projesi

“Irak halkına ve hükümetine deprem felaketiyle mücadelemizde sergiledikleri dayanışma için teşekkür ediyorum. Bu ziyareti, Irak halkının dostluğunun bir nişanesi olarak görüyorum. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Terörün her türlüsüne karşı topyekün mücadele kararlılığımızı teyit ettik. Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık. Kalkınma Yolu projesini bölgemizin yeni İpek Yolu haline dönüştüreceğimize inanıyoruz. Komşular arasında zaman zaman anlayış farklılıkları ortaya çıkabilir. Türkiye ve Irak komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme kararlılığını daima göstermiştir. Görüşmemizde PKK, DEAŞ, FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizi de ele aldık. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını bu eli kanlı terör örgütünden temizlemesidir. Terörle mücadelede Irak ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak istiyorum.”

Irak’a Dicle suyu

Erdoğan, ayrıca “Irak’ın sıkıntısının giderilmesi için Dicle Nehri’nden bırakılan su miktarını bir ay süreyle imkanlar ölçüsünde artırma kararı aldık” diye konuştu. Sudani de, görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek “Hiçbir zaman Irak, Türkiye’ye kendi toprakları üzerinden saldırının olmasına rıza göstermez. Bu bağlamda istihbarat ve bilgi paylaşımı yöntemiyle güvenlik sorunlarının da üstesinden geleceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir