Ebru Sungur – Geçen ay gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçimlerinin ardından TİM’in beş başkanvekilinden biri olan Fikret Kileci, ilk hedefinin tekstil, hazırgiyim, konfeksiyon, deri ve halı sektörlerinin envanterini çıkarmak olduğunu söyledi. TİM bünyesinde 27 sektör bulunduğunu, her başkanvekilinin belirli sektörlerden sorumlu olduğunu anlatan Fikret Kileci, sorumluluğunu üstlendiği tekstil, hazırgiyim, konfeksiyon, deri ve halıda Türkiye envanterini çıkarmayı yıllardır istediğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Ülkemizin bu sektörlerde kapasitesi, teknolojisi ne? Ne üretiyoruz, ne üretmiyoruz? Bütün bu soruların ayrıntılı cevaplarını verecek bir envanter çalışması yapılmasını sağlamak istiyorum. Böylece kapasite fazlalarını anlayacağız, kaynakların daha verimli kullanılmasına yol göstereceğiz. Tekstil bizim ana işlerimizden biri, dünyada söz sahibiyiz. Ama bu kafayla devam edersek kaybederiz. Özellikle pandemide güvenilir tedarikçi olarak elde ettiğimiz kazanımlarımızı kaybetmemeliyiz.”
Birim değer artmalı
TOBB’un bir süre önce tüm Türkiye çapında tüm sektörleri içeren genel bir envanter çalışması yaptığını hatırlatan Kileci, tekstil, hazırgiyim, konfeksiyon, deri ve halı sektörlerini konu alan daha ayrıntılı envanterin yine TOBB – TİM iş birliği ile çıkarılacağını kaydetti. Fikret Kileci şöyle devam etti:
“Özellikle ihracatta katma değerli üretimle öne çıkmalıyız. 1 dolarlık tişörtle olmaz! İhracat birim değerini 50 dolarlara yükseltmeliyiz.”
Karbon vergisi
Avrupa’nın sıfır karbon hedefiyle oluşturduğu Yeşil Mutabakat’ın aralarında tekstil ve hazırgiyimin de olduğu sektörleri sınırda karbon vergisiyle karşı karşıya bırakacağını hatırlatan Kileci, envanter çalışmasının bu vergiyi minimize etmek için yapılması gerekenler konusunda da yol gösterici olacağını anlattı. Kileci, “Şu anda bu standartlara uygun üretim miktarımız çok düşük” dedi.
Kileci, sınırda karbon vergisi devreye girdiğinde Avrupa’ya ihraç edilecek her ürünün, üretim sürecinin yüklendiği bir karekodunun olacağını, sorgulamaların bu kodla yapılacağını anlattı.
Doku finalinde bu yıl adres Zeugma
Aynı zamanda Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı da olan Fikret Kileci, geçen yıl ilkini düzenledikleri Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda bu yıl ilk jüri değerlendirmesinin tamamlandığını söyledi.
Dokuma, örme ve baskı olmak üzere üç kategoride toplam 191 başvurunun alındığı yarışmada, kriterleri sağlayan toplam 167 başvuruyu değerlendiren jüri, her kategori için 10 finalist belirledi. Finale kalan kumaşlardan hazırlanacak tasarımlar büyük bir defile ile tanıtılacak.
Aynı zamanda son jüri değerlendirmesinin yapılacağı büyük defileye finalistleri, ünlü modacı ve stil danışmanları Aslı Filinta Demir, Sultan Gadimbaylı ve Ceylan Atınç hazırlayacak. Finalistlerin tasarladıkları kumaşların dokunmasından defileye çıkana kadar her aşamasında bizzat bulunacaklarını anlatan Kileci, “Bütün finalistlerimiz aslında kazanacak. Hepsinin inovatif kumaş çalışmaları Türkiye ihracatına katma değer sağlaması için projelendirilip hayata geçirilecek” dedi.
Kileci, final defilesini Zeugma Antik Kenti’nde yapmak istediklerini söyledi.