TCMB, enflasyon rakamını bir raporla değerlendirdi

Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı ağustos ayı enflasyon verisini ardından “Aylık Fiyat Gelişmeleri”ni yayınladı.

Buna göre, tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 2,47 oranında yükseldi, yıllık enflasyon 9,81 puan düşüşle yüzde 51,97 seviyesine geriledi.

YILLIK ENFLASYON ANA GRUPLARDA DÜŞTÜ

Yıllık enflasyon yüksek bazın da etkisiyle ana gruplar genelinde düşmeye devam ederken, aylık fiyat artışı gıda grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla zayıfladı.

AYLIK ENFLASYONDA GIDA FİYATLARI GERİLEDİ

Gıda fiyatları uzun bir aradan sonra aylık bazda gerilemiş, bu gelişmeyi taze meyve ve sebze kalemi başta olmak üzere işlenmemiş gıda alt grubu sürükledi.

Enerji fiyatlarındaki artışta doğalgaz mesken tarifelerinde yapılan düzenleme belirleyici oldu.

Temel mal grubu aylık enflasyonu önceki aylara kıyasla bir miktar yükselse de görece ılımlı seyrini sürdürdü.

AYLIK FİYAT ARTIŞLARI GÜCÜNÜ KORUDU

Hizmet grubunda, ulaştırma hizmetleri ile zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi güçlü eğitim gibi kalemler öncülüğünde, aylık fiyat artışları gücünü korudu.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ÜCRETLERİ YÜKSEK ORANDA ARTTI

Üniversite eğitim ücretleri yüksek bir oranda artarken, bu yıl kayıt tarihlerine bağlı olarak söz konusu artışın kademeli bir şekilde ağustos ayı itibarıyla endekse yansımaya başlaması, hizmet grubu aylık enflasyonunu yukarıya çeken bir unsur oldu.

Üretici fiyatları artışı önceki aya kıyasla bir miktar yavaşlamış, yıllık üretici enflasyonu yüksek bazın da etkisiyle düştü.

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları önceki aya kıyasla yükselirken, medyan enflasyon ve SATRIM gibi aylık fiyat değişimlerinin dağılımına dayalı alternatif göstergeler haziran ayı değerlerine geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir