Tavukta fiyat makası açılıyor

AYLİN RANA AYDİN – Gıda fiyatlarındaki artış sürüyor. Artan girdi maliyetleri tavuk eti fiyatlarını da etkiliyor. Hem bütün tavukta hem de parça tavukta fiyat artışları yaşanıyor. Bütün tavukla parça tavuk arasındaki fiyat makası da aynı kalmıyor, açılmaya devam ediyor. Önceki yıllarda bütün tavukla parça tavuk arasındaki fiyat farkı 10-15 lira arasında değişirken, halihazırda bu fiyat farkı bazı ürünlerde 40 lirayı aşıyor. 2015 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kasapların parçalanmış tavuk hazırlamaları yasaklanmıştı. Bu doğrultuda ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulması gerektiği belirtilen kararda, yalnızca tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürünün parçalanabileceği açıklanmıştı. Ancak kasapların üreticiden gelen tavukları parçaladıktan sonra ambalajlayıp satma yönünde talepleri bulunuyor. Kasaplar böylece parça tavukların fiyatlarının bir miktar düşebileceği görüşünde.

Tavuk etinin kilogram fiyatlarının 2022 yılından bu yana yüzde 40’a varan oranda arttığı belirtilirken, bunun sebebi olarak ise artan yem fiyatları, girdi maliyetleri gösteriliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre markette tavuk etinin kilogram fiyatı 2022 Aralık’ta 56 lira düzeyinde iken, 2023 Aralık’ta ise 80 lirayı buluyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre de Ocak-Kasım 2023 döneminde tavuk eti üretimi yüzde 3.9 düşüşle 2.1 milyon ton oldu.

‘Yüzde 40 ucuzlar’

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, bütün tavuğun kilogram fiyatının önceki yıla göre iki kata yakın arttığını söyledi. Bütün tavuğun kilogram fiyatının 75-80 lira düzeyinde olduğunu dile getiren Yardımcı, “Tavuk hem bütün hem de parçalanmış şekilde satılıyor. Bütün tavuğun fiyatı önceki yıla göre iki kata yakın arttı. Parça tavukların fiyatları da arttı. Kasaplara parçalamayı yasakladılar. Biz bütün tavuğu üreticiden alıp kasaplar olarak parçalayıp sattığımız takdirde yüzde 40’a varan oranda ambalajlı olanlardan daha ucuza vatandaşa ulaşıyor. Parçalama işleminin yeniden serbest olmasına yönelik talebimiz var” dedi.

‘Kasap ambalajlasın’

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, tavuk fiyatlarında maliyet artışlarının da etkili olduğunu söyledi. Tavuk fiyatlarının markalara göre değiştiğini kaydeden Yalçındağ, şöyle konuştu: “Önceden bize tavuklar gelirken üzerindeki etiketlerde fiyatlar da oluyordu. Şimdi artık fiyat da yazmıyor. Bizim üretici firmadan aldığımız tavukları parçalayıp, ambalajladıktan sonra satma yönünde bir talebimiz var.”

807 MİLYON $’LIK BEYAZ ET İHRACATI

İhracatın önünü açmanın iç piyasanın da kendi içinde dengelenmesine etkisinin artı yönde olacağını belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, “Özellikle su ürünleri, kanatlı ürünleri, süt ürünleri gibi aynı zamanda temel gıda ürünü olan ihracat kalemlerimizde bu husus önem arz etmektedir. Beyaz et ihracatımız 2023 yılında 807 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla 436 milyon dolar ile Irak, 49 milyon dolar ile İran, 26 milyon dolar ile Kongo, 24 milyon dolar ile Beyaz Rusya, 20 milyon dolar ile Venezuela’dır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir