Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tahıl krizinin çözümü için yürüttüğü diplomasi trafiği sonuç verdi. Türkiye, Rusya ve Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti bugün İstanbul’da bir araya geliyor.
Toplantının içeriğine dair açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “gıda krizinin” çözümüne yönelik gerçekleştirilen diplomatik çalışmaların olumlu geliştiğini belirtti.
Bakanlıklar ve heyetler arasında yapılacak görüşmede, tahıl yüklü gemilerin ilerleyeceği güzergah ve güvenlik gibi konular ele alınacak.
RUS HEYET TÜRKİYE’DE
İstanbul’da düzenlenecek 4’lü tahıl zirvesine katılacak Rus heyeti İstanbul Havalimanı’na indi. Heyettekiler, havalimanından ayrıldı.
TÜRKİYE’DEN TAHIL KORİDORU İÇİN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Türkiye, Ukrayna tahılının çıkarılması için çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesinde Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasını ele aldı.
Ukrayna tahılının ihracı küresel gıda krizinin önlenmesinde hayati önem taşıyor. “Karadeniz koridoru çok çok büyük önem ifade ediyor. Gerek sayın Putin’in gerek sayın Zelenskiy’nin her iki liderin de yaklaşımları önem arz ediyor. Şöyle bir hafta on gün içinde bu görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Temmuz’daki bu açıklamasının ardından Kurban Bayramı’nda da diplomasi trafiğini sürdürdü; Rusya ve Ukrayna liderleri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Putin’le görüşmesinde Birleşmiş Milletler’in Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planını gündeme getirdi.
Erdoğan, Zelenski ile görüşmesinde de Ukrayna-Rusya Savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususları değerlendirdi.
TÜRKİYE’NİN GIDA KRİZİNİ ÖNLEME ÇABALARI
Türkiye’nin yürüttüğü kritik diplomasi trafiğinin arka planında ise küresel gıda krizini önleme çabası yatıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre tahıl üretiminde en büyük pay Çin, ABD ve Hindistan’a ait. Rusya ve Ukrayna bu ülkelerden sonra geliyor. 2019 yılı verilerine göre Rusya 118 milyon ton, Ukrayna ise 74 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirdi.