ELİF ALTIN İstanbul – Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Taciz düşüncesiyle yapılmış hareket tacizdir, saniyesini dakikasını koyamazsınız bunun oraya” ifadelerini kullandı.
Hademenin tacizi
İtalya’nın başkenti Roma’daki bir lisede Nisan 2022 tarihinde, hademe olan 66 yaşındaki Antonio Avola, okul merdiveninde 17 yaşındaki bir kız öğrenciyi taciz etti. Genç kız olayı polise bildirdikten sonra Avola, ona dokunduğunu kabul etti ancak bunun sadece bir şaka olduğunu söyledi. Savcı, şüpheli hakkında cinsel saldırı suçlamasıyla dört yıla kadar hapis cezası istedi. Ancak yargılamayı yapan hakim suçlamaları reddetti ve tacizin “suç oluşturmadığını çünkü 10 saniyeden fazla sürmediğini” belirtti. Avola beraat etti. İtalyan halkı bu karara tepki gösterdi, sosyal medyada on saniyeden geriye doğru sayan bir zamanlayıcı eşliğinde göğüslerine dokundukları videoları yayınladı. İtalya’daki hakimin verdiği bu kararı Türkiye’deki kadın hakları savunucuları yorumladı.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Taciz düşüncesiyle yapılmış hareket tacizdir, saniyesini dakikasını koyamazsınız bunun oraya. O düşünceyle gitmiştir, tedirgin olduğu için bir yoklama yapmıştır. O yoklamaya karşı alacağı tepki üzerine davranışlarını ileri boyutlara götürecekti, bu nedenle kabul edilemez diyorum. Buna süre saniye koymak olmaz. Mesele düşünce yapısıdır. Taciz düşünceyle hayata geçer, uygulama olarak kullanıldığında dakikası ya da saniyesi yoktur” diye konuştu.
Avukat Şükran Eroğlu ise, şu ifadeleri kullandı: “Taciz sözlü olan, istismar da elle olan ya da cinsel organla yapılan taciz biçimleridir. Dolayısıyla bunun bir saniyesi, süresi olmaz. Kanun zaten açıkça belirtmiş. Ne tacizdir, ne değildir, ne istismardır, ne değildir. Artık bunun dışında hâkimin kendince yorumlar yapıp cezanın alanını daraltmaya çalışması hukuka aykırı. Çünkü böyle bir durumda hâkimin takdir yetkisi aksine tacize uğrayandan yana kullanması lazım. Tacizi uygulayana değil. Aksi takdirde zaten alan kadınların tacize, tecavüze, istismar edilmesine çok müsait. Hâkimlerden bizim beklediğimiz, kadına yapılan her türlü şiddete, istismar, tacize, tecavüze karşı mağduru koruyucu şekilde kararlar vermeleri, cezanın da caydırıcı olması için en ağır şekilde cezalandırılmasına karar vermeleridir.”
‘Hayret verici’
Eşitlik için Kadın Platformu’ndan avukat Hülya Gülbahar da, “Türkiye hukuk sisteminde olduğu gibi dünya hukuk sisteminde de kadınlara yönelik cinsel içerikli davranışları suç olarak görmeme ya da hafif kabahatler olarak değerlendirme eğilimi yaygın bir uygulama. Ne yazık ki cinsiyetçi yargı sistemi cinsel suçlar konusunda failleri korumak adına hayret verici kararlara imza atabiliyor.
İtalya’da tacizin süresini belirlemeye çalışan bu karar da dünya hukuk tarihine geçip şaşkınla okunacak kararlardan biridir. Ne yazık ki tacizin süresinin olmayacağını, tacizi süre, kıyafet mağdurun dışarıda bulunduğu saat gibi şartlara bağlamak failleri kurtarmak amaçlı cinsiyetçi refleks” diye konuştu.