Swift nedir? Swift yaptırımı ne demek? Rusya’ya swift yasağı uygulandı mı?

Swift nedir? Swift yaptırımı ne demek? Rusya’ya swift yasağı uygulandı mı?

Rusya’nın dünya liderlerinin tüm uyarılarına rağmen Ukrayna’ya girmesi üzerine birçok ülke peş peşe yaptırım kararları almıştı. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa yaptırım kararlarıyla ilgili peş peşe açıklamalarda bulunmuştu. Rusya’nın dolar, euro ve yen yasağını swift yoluyla delebileceği göz önüne alınırsa uygulanan yaptırımlar pasif konuma düşüyor. Peki, nedir bu swift?

SWİFT NEDİR?

Swift kısaca ülkeler arası para değiş tokuşu olarak adlandırılabilir. Örnek olarak Rusya, Bulgaristan ile swift anlaşması yaparak Ruble verebilir ve karşılığında dolar olabilir.

SWİFT YAPTIRIMI NE DEMEK?

Swift yaptırımı ülkenin para değiş tokuşunda dahi o para birimini kullanamaması durumuna deniyor. Yani Rusya’nın yaptırımları swift yaparak delmesi durumu ortadan kalkıyor. ABD ve Euro bölgesi ülkeleri karar çıkararak kendi para birimlerinin Rusya’ya karşı swiftlerde kullanılmasını yasaklayabilir.

Böylelikle Rusya sadece Ruble ile işlem yapmak zorunda kalır. Ruble’nin değeri de savaş nedeniyle düşeceği için ekonomik alanda ve ticarette Rus şirketleri zarar görür ve kimse Ruble ile alışveriş yapmak istemez. Ancak swift yasağı konmadığı sürece Rusya dilediği bir ülke ile anlaşma yaparak yine swift yoluyla ruble verip karşılığında dolar, euro gibi para birimleri alabilir.

RUSYA’YA SWİFT YASAĞI UYGULANDI MI?

Joe Biden, Rusya’ya henüz swift yasağının gelmediğini ifade etti. Ancak Rusya’nın tavrından vazgeçmemesi durumunda swift yasağının da uygulamaya alınması bekleniyor.

Biden talimat verdi! 7 bin asker yola çıktı

Biden talimat verdi! 7 bin asker yola çıktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir