AYLİN RANA AYDİN – Tüketiciler ve kurumlar su, enerji gibi alanlarda tasarruf sağlayarak iklim değişikliğinin etkilerini bir nebze de olsa azaltmayı amaçlıyor. Boşa akan her damla su dünyanın geleceğini tehdit ederken, afetlerin, kuraklık belirtilerinin artmasıyla su kullanım bilinci yükseliyor. 7’den 70’e su tasarrufu konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerekliliği öne çıkıyor. Kurumlar su tasarrufuna yönelik yatırımlara yönelirken, tüketiciler de evlerinde su kullanımına özen gösteriyor. Sanayicilerin enerji hatlarında izolasyon çalışmaları yaparak su tüketimine dikkat etmeleri, evlerde ise yüzde 80’e varan su tasarrufu sağlayan perlatörlerin kullanılması öneriliyor.
Bu konuda ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, özellikle İstanbul gibi çok göç alan şehirler için sürdürülebilirlik kavramının önemli olduğunu dile getirdi. Artık bireylerin sürdürülebilirlik algısının arttığını kaydeden Turhan, “Ülkemizde sürdürülebilir çözümler ve su tasarrufu konusuyla ilgili oldukça kapsamlı çalışmalara başlandı. Tüketicilerin su tasarrufu sağlayan ürünlere ilgisi özellikle pandemiden sonra daha da arttı. Sensör teknolojileriyle su oldukça tasarruflu bir şekilde kullanılabiliyor. Fotoselli ürünlerin kullanımıyla birlikte yüzde 60-70 oranında bir tasarruf sağlanabiliyor. Evlerdeki su saatleri, bulaşık-çamaşır makinesi gibi eşyaların da akıllı ve su tüketimini azaltacak nitelikte olması gerekli” dedi.
Çevreye duyarlı üretim
Çevreye duyarlı üretimin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurgulayan Turhan, işletmelerin de artık çevreye olan etkilerini azaltma çabalarını; doğacak maliyetler açısından olumsuz değil, tam tersi kârlılık tarafında olumlu sonuçlar olarak değerlendirdiklerini belirtti. Turhan, “Bireyler olarak ise evlerimizde yüzde 80 su tasarrufu sağlayan perlatörler kullanarak; günlük 2 saat sürekli kullanılan bir muslukta yıllık 300-400 ton arası su tasarrufu yapmamız mümkün. 7’den 70’e kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik kampanyalar ile insanları daha az su kullanmaya teşvik etmeliyiz” dedi.
Tercih değil, zorunluluk
Dünyadaki çoğu politikanın artık iklim ve çevre bilinci doğrultusunda gerçekleştirildiğine dikkat çeken Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva ise, “Su tasarrufu, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir gelecek için bir tercih değil, zorunluluk haline geldi. İnsanlar yaşam alanlarında tasarruf sağlayan inovatif ürünlere şans veriyor. Teknoloji ile yüzde 40’a varan su ve enerji tasarrufu sağlayan yeni ürünlerle daha çok karşılaşacağız” diye konuştu. Oliva ayrıca, Roca inisiyatifi ile kurulan ‘We Are Water Vakfı’ ile kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olan bölgelerde gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle sürdürülebilir çözümler geliştirdiklerini açıkladı.