HANİFE BAŞ – Dev tüketici elektroniği fuarı IFA, yeniden kapılarını açıyor. İki yıllık pandemi arasının ardından fiziksel olarak yeniden düzenlenmeye başlayan IFA 2022, 2-6 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Berlin şehrinde düzenleniyor. Fuarda, 46 ülkeden 1.100 üretici ve marka yer alacak. Bu yıl fuar 151 bin metrekarelik alanda düzenlenecek.
Yeni trendler neler?
IFA 2022’de, sürdürülebilirlik, akıllı yaşam ve bağlanılabilirlik trendleri öne çıkıyor. Daha az su ve elektrik tüketen ev elektroniği ürünlerinden bolca görüyor olacağız. Daha az su ve elektrik tüketen modeller gözde olacak. Pandemi dönemi ev elektroniğine ilgiyi artırdı. Tüketici elektroniği ve akıllı ev aletleri konusunda yeni gelişmeler yaşandı. Mobil ve home ofis konsepti evleri öne çıkardı. Akıllı ev aletlerinin internete bağlanması yine gündemdeki yerini koruyor. Sistemlerin ve uygulamaların birbirine bağlanması verimlilik ve sürdürülebilirlik yanında büyük bir rol oynayacak. Robotlar ve yapay zeka da dijital evlerin bir parçası olacak. Günlük teknolojiler artık sil baştan değişecek. Evler sadece daha akıllı olmayacak, daha verimli ve sürdürülebilir, daha sağlıklı ve daha sosyal hale gelecek.
IFA 2022’de, son teknoloji TV setlerini de göreceğiz. Yeni teknolojiler oyun, film ve spor keyfini daha yoğun hale getirecek. Ses teknolojilerinde de yenilikler görüyor olacağız. Mesaj atan buzdolabı, uzaktan açılıp kapatılabilen fırın gibi teknolojiler sergileniyor. Ev aletlerine daha fazla fonksiyon eklenirken, kullanımları daha kolaylaşıyor daha da verimli hale geliyorlar. İnternete bağlı sağlık da fuarda öne çıkacak. Hareket takipçileri, sağlıklı menü ve diyet öneren mutfak yardımcıları bunlar arasında. Fuarda ikinci planda yer alsa da yeni cep telefonu modelleri de tanıtılacak.
Türklerden gövde gösterisi
Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, akıllı ev aletleri, akıllı mutfaklar, cep telefonları, bilgisayarların sergilendiği fuarda Samsung, Vestel, Arçelik, LG, Bosch, Grundig, Huawei, Asus, TCL, Nokia, Siemens, Electrolux gibi markalar yeni teknolojilerini sergileyecek. Fuar, Türk markaları için de önemli. Özellikle Vestel, Arçelik ve Grundig yeni teknolojilerini büyük alanlarda görücüye çıkarıyor. Türk markalar da fuarda gövde gösterisi yapıyor.
Yumurtayı buzdolabı pişiriyor
Vestel CEO’su Turan Erdoğan, IFA 2022’ye tasarruflu ürünleriyle damga vurduklarını söyledi. Vestel’in sergilediği ürünler arasında yumurta pişiren buzdolabı ve fatura hesaplayan klima da var.
IFA’ya 30’uncu kez katılan Vestel, sürdürülebilir ilkeleriyle ürettiği yenilikçi ürünlerini sergiliyor. Bunlar arasında yumurta pişiren buzdolabı ve fatura hesaplayan klima gibi ilginç ürünler de bulunuyor. Vestel CEO’su Turan Erdoğan, fuarda sürdürülebilirlik ve tasarruf temalı ürünlerini öne çıkardıklarını belirterek, “Şu anda dünyada enerji ve su sıkıntısı var. Dünyadaki enerjinin yüzde 20’sini ev aletleri harcıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve tasarruflu ürünler artık ön plana çıkıyor. Biz de fuarda dünyada rekortmen olan bu ürünlerimizle tüketicilerin karşısına çıkıyoruz” dedi.
Çevresel ve sosyal fayda yaratarak geleceğin ihtiyaçlarını karşılayan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üretmenin ana stratejileri olduğunu dile getiren Erdoğan, bu doğrultuda IFA’da tüketici elektroniği, beyaz eşyalar, akıllı ürünler, elektrikli araç şarj cihazları, profesyonel ekranlar, otomotiv ve batarya çözümlerinden oluşan yeni ürün yelpazelerini dünyaya tanıttıklarını söyledi.
Enerji tasarrufu önde
Erdoğan, ürünleri konusunda da bilgi vererek, geliştirdikleri vakumlu buzdolabı modelinin dünya devi üreticilerin dikkatini çektiğini kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptıktan sonra firmalar gelip, patentini sordular. Şimdi yeni çevre dostu teknolojilerimize de bu ilgiyi bekliyoruz. Geliştirdiğimiz yumurta pişirebilen buzdolabının çok dikkat çekeceğini tahmin ediyoruz. Aynı anda 4 farklı kıvamda yumurta pişirebilen EggWiser teknolojisiyle çalışan bu buzdolabıyla sabah kahvaltı için önceden programlama yapılabiliyor. Full Indoor teknolojisi ise gıda israfını önlüyor. Full Indoor sisteminde bulunan EggMinder teknolojisi, yumurtaların geriye kalan raf ömrüne göre yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç farklı renkle bilgilendirme yapıyor. IntelliShelf teknolojisi ise buzdolabı kapağındaki raflarda yer alan ürünlerin ağırlığını, tazeliğini ve son kullanma tarihlerini takip ediyor. Faturayı hesaplayabilen klima modelimiz, fatura miktarı yüzde 80’e ulaştığında tüketiciyi uyarıyor. Limit aşılınca tasarruf moduna geçiyor.”
‘Şarj ünitelerimizi dünya kullanıyor’
Yerli oto Togg’un ortakları arasında yer alan Vestel, araç teknolojileri geliştirmenin yanı sıra batarya ve elektrikli şarj alanlarına da odaklanacak. Firma, Almanya’daki fuarda yeni iş birliği veya satın almalara da sıcak baktığını aktardı. Turan Erdoğan, “Yabancı şirketlerle yeni bir satın alma veya ortaklık planlarsak bu pil, şarj üniteleri veya otomotiv sistemleri alanında olacaktır. Salcano ve yabancı pek çok e-bisiklet markasına pil üretip sattık. Elektrikli şarj ünitelerimiz Türkiye’deki pek çok noktada kullanılıyor, dünyaya da satmaya başladık. Batarya üretimindeki tecrübemizi şimdi de küçük ev aletlerinde kullanıyoruz.”
18 milyar TL’lik ihracat
Turan Erdoğan, bir soru üzerine de ilk altı ayda 18 milyar TL’lik ihracat yaptıkları bilgisini vererek, TL bazında ihracatlarını bir önceki yıla göre yüzde 73 oranında artırdıklarını aktardı. Erdoğan, iç pazarla ilgili de “Yılın ilk altı ayında satışlar sadece yüzde 1 düştü. Ama Türk insanı fiyatlar daha da artacak diye erken alım yapıyor. Yılın ikinci altı ayında ne olur bilemem” değerlendirmesini yaptı.