Sosyal medyanın insanlık dışı yüzü

Depremin yıkım etkisi yarattığı 10 ilde enkaz altında kalan ya da yakınlarının enkaz altında olduğundan endişelenen vatandaşlar konum paylaşarak yardım isterken, provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşımlar da yine gündemdeydi. Yıkılan binaların altında canlı kalmayı başarabilen yüzlerce kişi beraberlerindeki cep telefonları sayesinde sosyal medya hesaplarından bulundukları adresi belirterek ya da konum paylaşarak kurtarılmayı beklediler. Twitter’da hem deprem mağdurları hem de yakınlarının enkaz altında kalmasından endişe edenler “enkazaltındayız”, “deprem”, “depremoldu”, “Afet” başlıklı etiketleriyle seslerini kurtarma ekiplerine duyurmaya çalıştılar.

Hayati mesajlar

Yapılan paylaşımlar AFAD tarafından yakından takip edilerek, ilgili kurtarma ekiplerine yönlendirildi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Depremin ilk anından itibaren bakanlığımız ve AFAD Başkanlık yetkililerinin olduğu iletişim grubu, sosyal medyada yardım çağrısı içeriklerini, kurumlara yazılan direk mesajlar da dahil olmak üzere toplayıp hızla ilgili bölgedeki arama kurtarma ekiplerine bildirmektedir” denildi. Emniyet Genel Müdürlüğü de adres ve konum belirtilmeden yardım çağrısında bulunan vatandaşların adres bilgilerinin ivedilikle tespit edilerek, ilgili birimlere aktarıldığını duyurdu.

13 hesap tespit edildi

Emniyet Genel Müdürlüğü depremle ilgili provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisinin tespit edildiğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise vatandaşlara “Afet bölgesinde yer alan AFAD İl Müdürlüklerinin irtibat numaralarına ilişkin dezenformatif içeriklerin yayıldığı tespit edilmiştir. Deprem anında yalnızca yetkili kurumlarımızın açıklamalarını takip edin. Panik yapmadan yalnızca 112’yi arayın” uyarısı yapıldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir