Son dakika… Uyarı üstüne uyarı geldi: Bu saatlerde dışarı çıkmayın!

Türkiye’nin batı ve güney kesimlerinde sıcaklıklar 45 dereceye ulaşacak. Tarihi 2700 yıl öncesine dayanan İstanbul’da ise termometrenin rekor sıcaklık olan 42 dereceyi aşması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün ve yarın sıcak hava dalgasına bağlı olarak, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı.

Sıcak hava dalgasının perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Batı ve Kuzey kesimlerden başlayarak etkisini kaybedeceğini belirtildi. Öte yandan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde önceki gün etkili olan sağanak yağış, Karakent, Cetenli ve Başkent köylerinde sel baskınlarına neden oldu.

PROF. DR. ŞEN SAAT VERDİ, UYARDI: DIŞARI ÇIKMAYIN

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, bugün bu senenin rekor sıcaklıklarının ölçüleceğini belirterek vatandaşları özellikle saat 11-16 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda uyardı.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen’in açıklamaları şu şekilde; En sıcak gün, belki de bu senenin en sıcak günü olacak bu. Önümüzdeki 10 gün içerisinde sıcaklar ortalamalara geri dönüyor. Çok dikkat etmemiz gerekir, dışarı çıkılmaması lazım bugün. Dünyada aşırı sıcaklardan ölenlerin sayısı çok fazla, Avrupa’da 68 bin kişi öldü bundan önceki sıcak hava dalgasında. Güneş çarpmasının farkına varmazsınız ve geri dönüşü olmayan sorunlar ortaya çıkabilir.

Çıkmayalım dışarıya derim, işi gücü olanlara bir şey diyemiyoruz.

Avrupa bize attı sıcaklığı, Atina Avrupa’nın en sıcak şehirlerinden bir tanesidir. Pembe renk en yüksek sıcaklığı anlatıyor ki 40 derecenin üzeri demek. Atina, İstanbul, Trakya, Ege Bölgesi ve Akdeniz’in bir bölümü pembe renk yani 40 derecenin üzeri.

Çekmeköy ve Ataşehir’i şöyle bir alalım, onun sağında olan bölgelerde sıcaklık bugün 40-42 derece, sahil kesimlerinde sıcaklık 37-38 derece, Başakşehir-Arnavutköy kesimlerinde ise 38-40 derece olacak.

13.30-14.00’te maksimum sıcaklık ölçülür. Avrupa yakasının Kefken’e kadar olan bölgesi çok tehlikeli 42 dereceyi bile geçebilir, Anadolu yakası biraz daha düşük ama o düşük dediğimiz de 40 derece olacak.

İstanbul’un rekoru 40,3 ile Kartal’daydı bu rekor büyük ihtimalle bugün kırılacak.

Yarından itibaren hava serinliyor, 30-31 dereceye düşer. Bu ne demek 10 derece daha sıcaklık düşecek demek. İstanbul 30 dereceye düşecek ama Ankara-Konya yarın 39-40 dereceleri görecek. Yani sıcaklar doğuya doğru kayacak.

SICAKLIKLARIN HANGİ İLDE KAÇ DERECE OLMASI BEKLENİYOR?

Hava sıcaklıkları hafta ortasına kadar artacak, hafta sonunda ise hissedilir derecede azalacak.

Yapılan son değerlendirmelere göre; Halen batı ve güney bölgelerimizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yarın batı bölgelerimizden başlayarak etkisini artırması beklenmektedir.

Çarşamba ve Perşembe günleri tüm Yurtta etkili olması beklenen sıcak hava dalgasına bağlı olarak; Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerimizde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor.

Sıcak hava dalgasının 27.07.2023 Perşembe günü akşam saatlerinden sonra batı ve kuzeybatı kesimlerden başlayarak etkisini kaybedeceği, bu hafta sonunda hava sıcaklıklarının Yurt genelinde mevsim normalleri civarına, iç kesimlerde ise yer yer mevsim normallerinin altına ineceği tahmin edilmektedir.

Önümüzdeki günlerde bazı illerimizde beklenen sıcaklıklar (oC);

Ankara : 29-39

İstanbul : 28-37

İzmir : 35-41

Edirne : 32-42

Çanakkale : 30-37

Muğla : 35-41

Adana : 34-40

Antalya : 35-42

Kayseri : 30-37

Sıcak hava dalgası nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında açık alanda bulunmamaları hususunda dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir