Son dakika: İstanbul’da sağanak yağış! Sokaklar göle döndü, acı haberler peş peşe geldi…


İstanbul’da bazı bölgelerde sağanak yağış etkili oluyor. Arnavutköy’de sağanak nedeniyle birçok sokak iş yerleri ve evleri su bastı. Bazı ev eşyaları sokakta suya kapılırken bazı araçlar ise yolda kaldı. Evlerini su basan vatandaşlar ise kendi imkanlarıyla suları boşaltmaya çalışıyor.

Bazı evleri su basması nedeniyle de itfaiye ekipleri mahsur kalma ihbarına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Küçükçekmece’de ise bazı otomobiller suya gömüldü. O anlar cep telefonu kameralarıyla saniye saniye kaydedildi.

Tekstil atölyesini su basan bir vatandaş, “Atölyemi su bastı. Gittikçe çoğalıyor su. Sıkıntı yaşıyoruz. Yağmur yağdığında bu sıkıntıları yaşıyoruz. Mahsur kalma yok ama malzemelerimiz var. Zarar gördü bazıları.” diye konuştu.

BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Bu kadar büyük miktarda yağmur, derelerin de taşması ile iş yerlerin ve evlerin bodrum kesimlerinde su baskınlarına sebep oldu. Üzülerek ifade etmek isterizki biri yabancı uyruklu olmak üzere 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Arnavutköy’de 291 konut su baskınından etkilendi.

İmamoğlu Başakşehir’de inceleme yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Başakşehir’de su baskını yaşanan alanlarda incelemelerde bulundu ve sahada çalışan İBB ekiplerinden bilgi aldı.

2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Sağanak yağış sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı Başakşehir ve Küçükçekmece’de olmak üzere 2’ye yükselmiştir.

Kafedekiler fark etti

Başakşehir 4. Etap Sular Vadisi’nde sel sularına kapılarak hayatını kaybeden bir kadının cesedi bulundu. Sel sularında sürüklenen kadın çevredeki bir kafede bulunanlar tarafından fark edildi. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini belirlerken, polis olay yerinde inceleme yaptı. İncelemelerin ardından hayatını kaybeden kadının 57 yaşındaki Y.Y. olduğu belirlendi. Y.Y.’nin cenazesi, incelenmek üzere cenaze aracına alınarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı.

3 km sürüklenerek gelmiş

Kafe sahibi Fırat Tilbaç, “Yağmur yağıyordu dolayısıyla bizde bekledik yağmur geçer diye. Baktık sel gelmeye başladı. İçeride tabi misafirlerimiz de vardı. Yukarıda baktık bir insan su içinde geliyor. Biz de onu alırız kurtarırız belki, baktık ölmüş öyle kaldı. Yaklaşık 3 km sürüklenerek gelmiş, o şekil bizde kafenin içine almaya çalıştık” dedi.(DHA)

Vali Gül’den uyarı

İstanbul Valisi Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’un farklı semtlerinde kuvvetli yağışın olduğunu belirterek su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Vali Gül ayrıca, motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu. Gül paylaşımında, “Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’umuzun farklı semtlerinde kuvvetli yağış yağmaktadır. Sel baskınlarına karşı duyarlı olunması, motor kurye gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmamasını önemle rica ederim” ifadelerine yer verdi.

Valilikten yapılan açıklamada “AFAD 112 ihbar hattına gelen su baskını ihbarı:1150, İtfaiye komuta merkezine gelen su baskını ihbarı;1250, İSKİ su baskını ihbarı:1390, AKOM beyaz masaya gelen su baskını ihbarı: 25 gelmiş olup, ekipler olay yerinde müdahale etmektedir. Yaralı ve can kaybı yoktur” denildi.

M2’ye yaklaşık 125 kg yağış düştü

İstanbul Valisi Gül daha sonra yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış Arnavutköy ve Başakşehir’de an itibariyle etksini kaybetti. M2’ye yaklaşık 125 kg yağış düştü. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Sel sularına kapılan iki kişi maalesef hayatını kaybetti.

‘Kamu tesislerinde misafir edilecekler’

Su baskını dolayısıyla evleri kullanılmayacak durumda olanlarla su basma riski olan hemşehrilerimiz 112’yi aradıkları takdirde kamu tesislerinde misafir edilecektir. Geçmiş olsun.

‘Yağışlar şu an için durdu’

İstanbul Valisi Davut Gül CNN Türk’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Milletimizin başı sağ olsun. Başakşehir’de 1 Küçükçekmece’de 1 olmak üzere maalesef 2 kişi vefat etti. Şu anda yağışlar durdu. Su basan iş yerleri evler var. İlgili birimler çalışıyor. Şu an bize ulaşan mahsur kalan kimse yok. Kısmen yağışlar sabaha kadar yağmaya devam edecek etkisini kaybetse de. Yağış düşmemekle birlikte Bakırköy’de Küçükçekmece’de derelerin devam ettiği yerlerde etki gösterdi. Önemli bir sıkıntı beklemiyoruz.

Bakan Koca’dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu açıklada bulundu: İstanbul’da etkili olan yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su taşkını olayında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 olup olaydan etkilenenlerin sayısı 12’ye çıktı. Taşkından etkilenen kişiler ambulanslarımızla hastanelere nakledilmiştir.

Konuyla ilgili olarak şu ana dek 70 ambulans ve 10 UMKE Timiyle 240 sağlık çalışanı görevlendirmesi yapılmıştır.

Taşkın sebebiyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın sağlığı için elimizden geleni yapıyoruz.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hasta kabulune devam ediyor

Bakan Koca bir diğer paylaşımında ise şu ifadeleri kullandı: Başvuracak acil hastalarını yanıltmayalım. İstanbul’daki su taşkını olayı sonrası, Çam ve Sakura Şehir Hastanemizle ilgili bazı hatalı yorumlar yapılmakta ve hastaları yanıltıcı ifadeler kullanılmaktadır. Acil birimlerimiz her zamanki gibi hasta kabul etmeye devam etmektedir.

Hastanenin su taşkını olayından etkilenmesi, rögar kapaklarının taşkında geri tepmesi sonucu içeriye bir miktar su girmesi ve suyun kısa sürede temizlenmesinden ibarettir. Acil birimlerimizin devre dışı olduğunu söyleyenler, durumu acil olan birçok hastayı yanılttıklarını unutmamalı, bu sorumluluğu almamalıdır. Gerçekte durum, 1 saat önce çekilmiş videoda görüldüğü gibidir.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı: 3 savcı görevlendirildi

Yazılı açıklamada, “İstanbul’da 05.09.2023 tarihinde yoğun yağış nedeniyle Küçükçekmece ve Başakşehir

ilçelerinde etkili olan sel felaketinde meydana gelen ölüm olaylarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, derhal soruşturma başlatılmıştır. Sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun” denildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan açıklama

İBB Başkanı İmamoğlu, AKOM’da sağanak yağışa ve su baskınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Birçok noktada su baskınının yaşadığını belirten İmamoğlu, “Kayaşehir Metro İstasyonu’nda su baskını gerçekleşti. Burada metro durağı iptal edilmiş ve geçişlerin sadece sağlandığı biçimde metro seferlerimiz devam etmiştir. Kayaşehir İstasyonu kapalıdır. Müdahaleler devam ediyor. Millet Kütüphanesi su baskınına itfaiye ekibimim hızlıca ulaşmış, mahsur kalan 10 vatandaşımız çıkartılmışlardır. Çam Sakura Hastanesi’ndeki bir miktar su baskını ile ilgili ekiplerimiz müdahale etmiştir” ifadelerini kullandı.

2 bin 137 personelle su baskınlarına müdahale ettiklerini söyleyen İmamoğlu, İstanbul Valiliği ile koordineli şekilde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Sağanak yağışın bazı ilçelerde şiddetli şekilde etkisini gösterdiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bazı noktalarda yağış miktarı 150 kilogramı bulmuştur. Bu gerçekten ciddi bir yağış rakamıdır. Bunun büyük oranda havzalar bölümüne düştüğü bir gerçek. Başta Sazlıdere, Alibey ve Terkos barajımız olmak üzere beklenmedik anlık yağışın barajlara da pozitif etkisini de belirtmek isterim” dedi.

Başakşehir Belediye Başkanı’ndan açıklama

İstanbul Başakşehir, Millet Kütüphanesi’nde insanlar sel nedeniyle mahsur kalırken o anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Kuvvetli yağış nedeniyle Başakşehir Millet Kıraathanemizde yaşanan su baskını sonrasında tüm vatandaşlarımız tahliye edilmiştir. Belediyemizde misafir ettiğimiz komşularımız, servislerimizle evlerine bırakılacaktır. Ekiplerimizin ilçe genelindeki çalışmaları devam ediyor.

Sokaklar göle döndü

İstanbul’un Kuzey bölgesindeki ilçelerinde etkili olan sağanak yağış, su baskınlarına neden oldu. Başakşehir ve İkitelli’de birçok araç sular altında kaldı. Dereye dönen sokaklarda suya gömülen araçlar cep telefonu kameralarına yansıdı.

Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin su baskınlarına müdahaleleri sürüyor.

Metro İstanbul’dan açıklama

Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada, “M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattımızda yoğun yağış nedeniyle yolcularımızın güvenliği için Kayaşehir Merkez istasyonumuz kapatılmıştır. Seferlerimiz Kirazlı-Toplu Konutlar istasyonları arasında yapılmaktadır” denildi.

Araçlar yolda mahsur kaldı

İstanbul’da akşam saatlerinde kuvvetli yağmur başladı. Kısa sürede çok sayıda ev ve iş yeri su altında kaldı. İstanbul Havalimanı VIP giriş yolunda cadde sular altında kaldı. Bu sırada 5 araç yolda kaldı. Olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçlarda mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Kurtarılan Hakan Sağlam, “Kara Yoluyla Londra’ya gidiyorduk. 2 tane gurbetçi arkadaşımız kaza yapmış. Onlara vurmamak için takla attı bizim araç. Arkadaşımız bizi takip ediyordu arkadan. Aşırı yağmur vardı. Yağmurun dinmesini bekledik. Arkadaşımızı hastaneye götürdüler. Onu almaya giderken burada sele tutulduk. Aracımız sele kapıldı” dedi.

Öte yandan Başakşehir Olimpiyat Stadı Yolu da sular altında kaldı. 6 araç sel sularıyla kaplı yolda mahsur kaldı. Kimi vatandaşlar çağırdıkları çekiciler ile araçlarını kurtardı. Suların çekilmesinin ardından araçlar yolda ilerlemeye başladı.

Eyüpsultan’da sağanak yağış nedeniyle su basan ahırda 4 büyükbaş hayvan telef oldu

İstanbul’da akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle başta Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi ve Küçükçekmece ilçelerinde hayat olumsuz yönde etkilendi. Birçok ev, sokak ve dükkanlar sular altında kaldı, dereler taştı arabalar suya gömüldü. Eyüpsultan’da da etkili olan sağanak yağış nedeniyle, Pirinççi Köyü’nde bulunan 100’e yakın büyükbaş hayvanın olduğu bir çiftlikte su baskını yaşandı. Su yüksekliğinin yaklaşık bir metreye çıktığı çiftlikte hayvanlar suların içinde kaldı. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri uzun süre su tahliyesi yaptı. Yapılan su tahliyesinin ardından çiftlikte bulunan 100’e yakın büyükbaş hayvandan 4’ü yaşanan su baskınında telef oldu. Öte yandan çiftlikte sağ kalan hayvanlar tahliye edilirken çiftlikte maddi hasar meydana geldi.

METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın güney ve doğusu, Kuzey Ege, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Edirne’nin güneyi ve Kırklareli’nin kıyı ilçelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Giresun çevreleri ile bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzeyinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Önemli bir değişiklik olmayacağı, ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli, yurdun güney ve zamanla doğu kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Giresun çevreleri ile bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzeyinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anından kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve doğu kesimleri ile Edirne’nin güneyi ve Kırklareli’nin kıyı ilçelerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul’un kuzey kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

EGE

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin kuzeyi aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, iç kesimlerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimlerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Giresun çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir