Son dakika! Herkesin merak ettiği soru: Bolu’daki kırılma büyük Marmara depremini tetikler mi?

MERT İNAN İstanbul – Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bolu’da saat 13.55’te 4,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 8,13 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

 Deprem bölgede korkuya sebep olurken, Bolu’da kırılan fayın büyük Marmara depremini etkileyip etkilemeyeceğiz merak edilen konulardan biri haline geldi.

‘SÖYLEMLERE KULAK ASMAYIN’

Milliyet’e bilgi veren deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, “Deprem Bolu kent merkezinin 9 kilometre kuzey batısında 4.5 km uzunluğundaki bir kırık üzerinde oluştu. Bolu’nun kuzeyinden geçen birçok kısa kırıklar var. Bu kırıkların büyük deprem üretmeyeceğinin altını çizmek isterim. Elmalık-Bakacak fay zonu ile ilgili 1999’dan beri spekülasyon yapılıyor ama araştırmaya dayanmayan söylemlere kulak asmayın” dedi.

‘İSTANBUL’LA HİÇ ALAKASI YOK’

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz de, bölgede daha büyük bir deprem olmasını beklemediğinin altını çizerek, “Bu deprem için öncü veya daha büyük depremin habercisi denilemez. İstanbul ile hiç alakası olmayan bir sarsıntı. Münferit bir deprem ancak öncü değil” ifadelerini kullandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Osman Bektaş da şöyle konuştu: “4 ay önce Gölyaka’da yaşanan 5.9’luk sarsıntının geciken artçısı oluştu. Bu deprem için öncü dememiz mümkün olmadığı gibi, Marmara’daki fayları tetikleyecek de diyemeyiz.”

“İZMENMESİ GEREKEN BİR DEPREM”

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4.8’lik depremi değerlendirdi. Ersoy’un açıklamaları şöyle:

Harita üzerindeki yerine baktım. Bu Düzce depreminin meydana geldiği fay kırığının doğusunda değil, biraz kuzeyinde. Daha küçük bir fay üzerinde görülüyor bu depremler ve bir kaç tane de artçısı var. Bolu merkezden biraz daha uzak.

Düzce depreminin devamındaki fay üzerinde değil daha kuzeyindeki daha kısa mesafeli, kısa bir fay üzerinde gelişen depremler gibi görünüyor. Kızılahıl denilen bir yerleşim yeri.

Tam kuzey anadolu fayının üzerinde değil de onun başka kolları ve uzakta küçük kolları üzerinde artçıların olduğunu görüyorum. O Ana şokta onun üzerinde. Bu bir anlamda bence daha iyi olabilir.

MEYDANA GELEN DEPREM YENİ FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ?

Burada yok. 1957 depremi var daha doğuda. Daha güneyde ise 1967 depremi var. Adapazarı diye depremi geçer. Buralarda önemli bir deprem yok. Buradaki fayda da daha büyük bir deprem beklemek doğru olmayabilir.

Bir deprem yerin içinde meydana geliyor. Kilometrelerce mesafede. Bu tür bir sarsıntını yapı stoğunu sallaması bile zaten uğultu verir. Bu çok normaldir. Daha büyüklerinde daha büyük uğultular meydana gelir. Bu sesler çok normal. Duyulabilecek bir ses diye düşünüyorum. Yerden çok büyük bir uğultunun geldiğini düşünmüyorum.

“ARTÇILARI TAKİP ETMEKTE FAYDA VAR”

CNN Türk yayınında konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler de, “Kuzey Anadolu Fayı’nın Bolu-Adapazarı oldukça farklı segmentlerinde kollarında olan depremlerden bir tanesi… Bölgede çok sayıda aktif fay olarak nitelendirdiğim fay sitemleri var. Onlardan bir tanesi çalışıyor. Bu da normal karşılanacak büyüklükte bir deprem. Bölgenin tektonik olduğunun da bir göstergesi. Kırsal alanda çok küçük bir hasar büyüklükte bir deprem. Belli bir süre artçıları takip etmekte fayda var. Daha büyük nitelikte bir depremin gözlenebilir herhangi bir niteliği görünmüyor.” dedi.

Kahramanmaraş’taki depremlerin, bu sarsıntıyı etkileyemeyeceğini belirten Bekler, “Bu büyüklükteki depremleri yaşamamız gayet normal. Maraş depremleri oldukça büyük enerjili depremlerdi. Birbiriyle ilintili kurabileceğimiz bir deprem değil bu. Tetikleme ifadesini burada kullanmak çok doğru değil.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir