Son dakika: Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamaları şu şekilde: “Türkiye’mizin dış ticareti adına müjdeli haberler vermenin memnuniyeti içindeyim. Sürdürülebilir bir dış ticaretin tesisi ekonomi politikamızın en önemli ayağını teşkil etmektedir. Biz bugün ağustos ayı verilerini ilk 8 ayın verilerini ve son 12 ayın verilerini açıklarken, ülkemize, ekonomimize müjdeli haberler vermenin sevinci içerisindeyiz.

İhracatımız ağustos ayında da son 13 ayda 9’uncu ay olarak rekor kırdı. İthalatımızdaki azalma trendi devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı desteklemek ve haksız ithalatı engelleme noktasındaki etkili tedbirlerimizin eseridir. 140 bine ulaşan kıymetli ihracatçılarımızın fedakarca ve büyük bir azimle yaptıkları ihracat performansının eseridir.

BÜYÜME VERİLERİ HAKKINDA

Büyüme verileri açıklandı. Burada aşağı yukarı son 1 yıldır güçlü bir parasal sıkılaşmanın, taleple alakalı yönlendirmenin etkisiyle 2024 yılı ikinci çeyrekte büyüme oranında bir yavaşlama olmakla beraber tam 16 çeyrek üst üste pozitif olumlu büyüme kaydedilmiştir. İkinci çeyrek büyüme oranı yüzde 2.5 olarak açıklandı. Birinci çeyrek yüzde 5.3 olarak revize edildi. Birinci çeyrekte ihracatın net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 1.6 puandı, ikinci çeyrekte yüzde 2.5’lik büyüme oranına net mal ve hizmet ihracatının katkısı 1.3 puan oldu.

‘ÇOK SEVİNDİRİCİ BİR RAKAM’

Milli gelirimiz 2024 yılının ilk yarısı sonunda 1 trilyon 202 milyar dolara yükselmiştir. Bu gerçekten çok sevindirici bir rakam. Geçen yılki kişi başı milli gelirimizde 13 bin 243 dolar olarak revize edilmiştir.

AĞUSTOS AYI İHRACAT REKOR KIRDI

Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ağustos ayı ihracatını bu ağustosta elde ettik. Yüzde 2.4 artışla 22.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılki rakamın 500 milyon dolar üzerindedir. Bu mal ihracatıdır.

‘SON 13 AYIN 9 AYINDA İHRACAT REKORLAR KIRDI’

Son 13 ayın 9 ayında ihracatımız aylık rekorlar kırdı. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek yıllık mal ihracatı da ağustos sonu itibarıyla 262 milyar dolara yükseldi. İnşallah bu rakamlardan ileriye gitmek için var gücümüzle çalışacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir